Здраве и красота

Най-неподходящите хранителни комбинации

Някои от тях ще ви изненадат

17.12.2015г. / 15 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Покрай празниците често нарушаваме здравословния начин на хранене и се отдаваме на своите вкусови предпочитания и любими храни, които са с високо съдържание на мазнини, нишесте, захари.

Обичаме да ги комбинираме с други храни, но крайният резултат се вижда не само, когато се качим на кантара, но и когато стомахът ни напомни, че нещо не е наред. За да нямате стомашни проблеми на празничната трапеза, споделяме някои хранителни комбинации, които да избягвате.

Пъпеш с прошуто

Един от най-често срещаните начини за поднасяне на прошуто е в комбинация с пъпеш. Пъпешите са плодове, които трябва да се консумират самостоятелно. Това правило важи за всички останали плодове с високо съдържание на захари. Като цяло е по-добре да се консумират плодове отделно от протеини или нишесте, особено ако се нуждаете от бърз тласък на енергията.

Плодове след хранене

Много хора са свикнали за десерт да приемат плодове. Но това също не се препоръчва. Причината е, че плодовете са богати на прости захари, които не се нуждаят от храносмилане и това е причината да не се задържат дълго време в стомаха.

От друга страна храни богати на мазнини, белтъчини и скорбяла, ще останат в стомаха за по-дълъг период от време, тъй като те се храносмилат по-бавно. Консумирането на плодове след хранене е причина те да ферментират в стомаха и често да предизвикват неразположения.

Банани и мляко

Комбинация с невероятен вкус, която обичаме да приемаме след спорт или през летните дни. Според философията на аюрведа тази комбинация се приема като една от най-тежките и неподходящи. Ако все пак сте фен на банановите шейкове или обичате да комбинирате банан с кисело мляко, винаги добавяйте и малко количество кардамон и индийско орехче, за да стимулирате храносмилането.

Маслини (или зехтин) с хляб, майонеза, месо

Храносмилането на мазнините изисква отделянето на жлъчни сокове от черния дроб и жлъчния мехур, а комбинирането им с други стомашни сокове може да причини стрес на храносмилателната система. Когато приготвяте зеленчуци, протеини и зърнени храни, добавяйте към тях нерафиниран зехтин или кокосово масло.

Също така, ако обработвате термично протеинови храни с високо съдържание на мазнини, добавяйте към тях авокадо, семена, ядки, но избягвайте комбинирането им със зеленчуци богати на скорбяла.

Свързани статии

Животински протеини с картофи

Месо с картофи е една от най-често консумираните комбинации. Месо обичаме да хапваме и с тестени изделия, но това определено може да навреди не само на фигурата ни, но и на здравето на храносмилателната ни система.

Животинските протеини и въглехидратите изискват различни храносмилателни ензими. В резултат протеините се разлагат в стомаха, а въглехидратите ферментират. Всичко това води до образуването на нежелани газове и подут корем. Хапвайте месо със зеленчуци, които не съдържат скорбяла и нишесте.

Коментирай