Здраве и красота

5 признака, че черният ви дроб е подложен на стрес

Поява на главоболие и мигрена

05.10.2015г. / 11 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В забързаното ежедневие, често не обръщаме внимание на храните и напитките, които консумираме, на стреса, на който сме изложени. Рутината ни кара да се храним нездравословно, да трупаме излишни килограми.

Появяват се и симптоми, като стомашни неразположения, кожата влошава своето състояние и други. Всичко това подсказва за едно – черният дроб се нуждае от детоксикация. Споделяме още няколко признака, които подсказват, че черният ви дроб е подложен на стрес.

Главоболие и мигрена

Хормоналните проблеми, консумацията на алкохол, неправилното хранене, влияят негативно върху функцията на черния дроб. Тогава се наблюдава и процес в организма наречен оксидативен стрес, който според специалисти често е отговорен за появата на главоболие и мигрена.

Псориазис

Нарушената чернодробна функция може да засегне и състоянието на кожата. При пациентите страдащи от псориазис е два пъти по-вероятно да имат неалкохолен мастен черен дроб.

Затлъстяване и метаболитен синдром

Тези два здравословни проблема засягат все повече хора. Всеки килограм, който е излишен, консумацията на сладки и преработени храни, пречат на нормалната функция и здравословно състояние на черния дроб.

Симптоми на менопауза

Черният дроб е орган, който е отговорен за метаболизирането на всички хормони в тялото ни. Когато той не функционира оптимално, тогава много е възможно да настъпят неравновесия в нивата на естроген и прогестерон и симптомите на менопауза да бъдат много по-интензивни.

Свързани статии

Също така високите нива на хормона естроген, могат да причинят холестаза (спиране оттичането на жлъчния сок от жлъчните пътища).

Умора

Умората също е признак, който не бива да бъде подминаван. Черният дроб се нуждае от много витамини от група В, за да функционира ефективно.

Тези витамини са важни и за митохондриите за производството на енергия от консумираната храна. Витаминният дефицит може да доведе до умора, неразположение и депресия.

Снимка: istock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Топли карантии ( преди 8 години )