Здраве и красота

5 витамина за антистарееща грижа за кожата

Витамин А е един от тях

02.01.2016г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Докато купуваме скъпо струваща козметика и се подлагаме на какви ли не разкрасяващи процедури, не бива да забравяме и за витамините, които са приятели на нашата кожа. Тези, като витамин С, Е и К, които забавят процесите на стареене. Въпреки че те се съдържат в голяма част от ежедневната натурална козметика, важно е и да ги приемаме чрез определени храни. Вижте кои.

Витамин А

Това е един от най-важните витамини за кожата. Благодарение на него се намалява риска от появата на тъмни петна, изгражда се защита срещу ултравиолетовите лъчи, забавя се стареенето на кожата и се регулира отделянето на себум. Може да си го набавите чрез консумацията на моркови, тиква, черен дроб, кайсии, броколи, манго, домати.

Витамин В2

Витамин В2 спомага за съживяването на вялата и уморена кожа. Също така я поддържа добре хидратирана, важен е за здравината и функциите на кожните клетки. Витаминът се съдържа в по-големи количества в храни като мляко, яйца, броколи, соя и други.

Снимка: istock

Витамин В3

Друг важен витамин, който се грижи за здравето и красотата на кожата е витамин В3. Той намалява значително риска от развитието на рак на кожата, намалява риска и от появата на розацея. Ако страдате от акне или кожата ви е склонна към омазняване, това е витаминът за вашата кожа, тъй като намалява с до 50% отделянето на излишен себум и появата на пъпки, а също така е важен и за добрата хидратация.

Витамин В5

Той се съдържа в храни като пилешко и телешко месо, яйца, риба тон, картофи, домати и други. За дълбоко хидратирана кожа ви трябва витамин В5. Той намалява омазняването на кожата и запушването на порите, помага на кожата да има свеж и младежки вид, спомага за по-бързото зарастване на рани. Съдържа се в рибата, зеления фасул, гъбите, сиренето, яйцата и червеното месо.

Свързани статии

Витамин F

Всяка дама иска да има млада и блестяща кожа. Ако добавите в менюто си повече храни богати на витамин F, той ще ви помогне да контролирате и образуването на пъпки, ще намали риска от образуването на пигментни петна.

С помощта на този малко известен витамин, който е мастноразтворим, състои се от линолова, линоленова и арахидонова киселина, кожата ви няма да губи хидратация, а кръвообращението ще се подобри, което е изключително важно за еластичността на кожата. Хапвайте повече авокадо, зехтин, сьомга и орехи.

Коментирай
Свободно време