Здраве и красота

Невероятно ефективни употреби на маслото от мента

Етеричното масло от мента и многобройните му приложения

20.01.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Етеричните масла са прекрасни. Те се използват от векове в козметиката, различните терапии за тяло, за ароматизиране на дома и какво ли още не.

Благоуханното масло от мента има много употреби. Ето и най-страхотните сред тях:

За кралска баня

Направете си гореща вана с етерично масло от мента. То ще помогне срещу подуване на краката и ще премахне умората от тях. Освен това ментата помага за красива кожа, особено ефективно спира лющенето й през зимата.

Вместо да харчите пари за скъпи лосиони, правете си вана с масло от мента всяка вечер. Това ще подейства и на нервната ви система и ще ви помогне да релаксирате след тежък работен ден.

Намалява апетита

Ментовото масло е мощно средство за намаляване на апетита. Ако имате проблем с устояването на изкушенията, просто пийвайте 2-3 разтворени капки етерично масло от мента във вода преди или след хранене.

Това ще помогне за спиране на неистовото желание за похапване или преяждане.

За лечение на уморени и възпалени крака

Ходене на високи токчета, разширени венички или капиляри, изпръхнала кожа, груби пети – всичко това може да бъде забравено при редовна употреба на масло от мента. Мажете целите си крака преди лягане с етерично ментово масло и ще забравите за изброените проблеми.


Ароматизиране на въздуха

Ментата е един от най-свежите аромати, които придават енергия на дома. Вземете едно шишенце масло от мента, пробийте капачката му и забучете една дървена клечка за барбекю вътре, така че да се потопи в течността.

След като се напои добре, тя ще започне да разпръсква аромата във въздуха по невероятен начин.

За успокояване на стомаха

Нека припомним нещо много важно – ментата има силен успокояващ ефект за стомаха. Взимайте по няколко капки мента, разтворени в чаша вода, за да успокоите спазмите и болките в раздразнения си стомах.

Тя помага не само за премахването на тези симптоми, но и облекчава подуването и метеоризма.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време