Здраве и красота

Рискови фактори за инсулт при жените

Приемът на противозачатъчни хапчета

20.01.2016г. / 14 31ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Знаете ли, че инсултът подсказва за себе си не само с класическите симптоми на състоянието? Инсултът е остро нарушение на кръвообращението в мозъка. Нещо повече, заболяването засяга както двата пола, така и хора в по-млада възраст.

Според статистики жените са изложени на по-голям риск от инсулт в сравнение с мъжете. Също така при тях се проявяват симптоми, които по-често биват подминавани, което увеличава и риска от смъртност.

Ако досега се приемаше, че рискът от инсулт се увеличава след 50-годишна възраст, то в последните години изследванията показват, че инсултите поразяват и млади жени, ненавършили и 30 години. Кои са едни от най-честите рискови фактори, освен наднорменото тегло, фамилната анамнеза и проблеми със съсирването на кръвта?

Мигрена с аура

Жените страдат много по-често от мигрена в сравнение с мъжете. Мигрена с аура се определя като типично мигренозно главоболие, плюс наличието на нарушение на зрението, едностранно изтръпване, едностранна слабост, трудности при говорене.

Последни изследвания сочат, че жените страдащи от мигрена с аура са изложени на по-голям риск от инсулт. Ето защо, ако страдате от мигрена или чести главоболия, не подминавайте този проблем, а се консултирайте с лекар.

Контрацептиви

Приемът на противозачатъчни хапчета също се счита за рисков фактор за инсулт при жените. При дамите, които приемат таблетки дори с ниско съдържание на естроген, рискът от инсулт е два пъти по-голям.

Редица специалисти препоръчват да се проследява кръвното налягане преди започване на курс с контрацептиви. Също се препоръчва да се намали или спре тютюнопушенето по време на лечението, защото тогава рискът от инсулт също се повишава.

Бременност и раждане

По време на бременност и раждане жената изпитва големи хормонални промени и кръвното налягане обикновено се покачва. Проучванията показват, че през периода след раждането, особено в рамките на първите 6 седмици, рискът от инсулт е 2,5 пъти по-висок от обичайното.

Една чаша сода или подсладени газирани напитки и сокове

Ново проучване показва, че една чаша сода или сок с добавена захар и газирани подсладени напитки увеличават риска от инсулт при жените с 83%. Ето защо е важно да ограничите приема на тези напитки.

Високо кръвно налягане

Връзката между високото кръвно налягане и мозъчен инсулт е една от най-дълбоките. Понижаването на кръвното налягане може да намали риска от инсулт. И най-добрият начин да направите това е като се опитате да водите здравословен начин на живот.

Редовната физическа активност, умерената консумация на алкохол, богатото на пресни плодове и зеленчуци меню, консумацията на зърнени храни, ядки, зехтин, отказването от вредните навици, могат да работят единствено и само в полза на вашето здраве.

Симптоми, подсказващи инсулт?

Много е важно да сте добре запознати със симптомите на инсулта, за да можете да реагирате още в първите минути. Ако инсултът е в лявата част на мозъка, тогава дясната страна на тялото е засегната. Това често води до скованост, изтръпване и други.

Ако дясната страна на мозъка е поразена от инсулт, лявата страна на тялото е засегната. Ударът в задната част на мозъка може да повлияе на зрението, докато в предната част може да повлияе на речта.

Свързани статии

Докато жени изпитват класическите симптоми на инсулт, също могат да изпитват различни симптоми, които често заблуждават за наличието на проблема, като внезапно гадене и повръщане, болка от едната страна на тялото (като болка в единия крак, ръка или лицето), хълцане, внезапен пристъп на сънливост (дрямката не се препоръчва, защото това е най-лошото, което може да направите в този момент, понеже ви трябва незабавна лекарска помощ).

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време