Здраве и красота

Как месечният цикъл влияе на косата?

Какво прави с нея?

29.02.2016г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл влияе на много нива в женското тяло. Той помрачава настроението, кара по кожата да избиват неприятни гнойни пъпки, предизвиква болезнени спазми в коремната област, кръста, гърдите.

Месечният цикъл може да повлияе и на косата ви. По какъв начин?

Менструацията е експлозия от хормонални промени. Ако не сте забелязали, сега трябва да обърнете внимание, че косата ви се омазнява повече от обикновено преди цикъл.

Според изследванията повечето жени споделят, че чувстват косата си по-мазна, по-твърда и по-сплескана една седмица преди месечния си цикъл. Затова, дами, не мислете, че просто имате лош ден за прическа. Хормоните ви имат пръст в тази работа!

В момента, в който цикълът ви дойде, нивата на тестостерона скачат. Той е основната причина за обилното омазняване на кожата и косата. Прогестеронът и естрогенът пък рязко спадат.

Тялото на всяка жена е различно и в него нивата на хормоните не са еднакви. Затова и влиянието върху косата и кожата не е еднакво при всички.

Ако по природа имате по-мазна коса, това би се оказало проблем. Затова специалистите препоръчват силно хидратиращ шампоан. Той помага за контролиране нивата на секреция на себум от кожата и съответно по косата.

Прилагането на сух шампоан или талк също е вид решение.

Ако косата ви е естествено суха, вие сте щастливка. Вероятно тя ще стане съвсем леко по-мазна преди и по време на цикъл.

Снимки: istock

Коментирай