Здраве и красота

7 симптома на нервен срив

Страдате ли от емоционално пренапрежение и тревожност?

07.03.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нервният срив не е медицинска диагноза. Той не е заболяване, а по-скоро психично състояние, на което обаче организмът реагира с физически изменения. Както знаем, ако страда душата, страда и тялото, защото са в неразривно единство.

Има физически, психически и емоционални признаци на нервен срив. Те са предупредителни сигнали, които не трябва да бъдат пренебрегнати, защото в противен случай човек е на ръба на депресията.

Не можете да се концентрирате

Липсата на концентрация е най-ранният признак на психическо пренапрежение. Не можете да завършите работните си проекти в срок. Забравяте важни събития от личния ви живот. Забравяте какво сте искали да кажете.

Това се дължи на високите нива на кортизол в кръвта – един от хормоните на стреса. Той влошава качеството на паметта, когато е в големи количества.

Тъпчете се излишно с храна

Преяждането е чест сигнал за стрес. Някои хора слабеят въпреки поглъщането на количества храна. Повечето обаче пълнеят, а това не е никак здравословно за организма.

В моменти на високо емоционално напрежение сме склонни да ядем не просто големи количества храна, но най-вече вредна такава. Високото съдържание на мазнини и въглехидрати изкуствено повишава нивата на хормоните на щастието в мозъка, за да се почувстваме малко по-добре.

Скоро след това обаче тези хормони рязко спадат и съществува сериозен риск от изпадане в депресия.

Стомашни болки и спазми

Стомашните болки и спазми при всяко хапване са много явна физическа проява на стрес и тревожност. Могат да се появят също раздразнения в червата, диария, запек, подуване и газове.

Спира да ви пука за външния вид

Този симптом се проявява при вече значително натрупано напрежение. Ходенето с мръсни вмирисани дрехи, мръсна коса, скъсани обувки и без грим е сериозен признак, че вече страдате от нервен срив и сериозно трябва да обърнете внимание на здравословното си състояние.

Започвате несъзнателно да се прегърбвате

Преумората, стресът и липсата на енергия, които нервният срив причинява, карат човек да се свива и прегърбва. Това е поза, която изглежда като защитна в тези случаи.

Обонянието ви се засилва

Със засилване на тревожността усещането за миризмите също се засилва. Мозъкът реагира много остро на лошите аромати като по този начин засилва усещането за безнадеждност. В тежки случаи дори неутрални миризми биват усещани от страдащия като непоносими.

Имате постоянно усещане, че ще ви сполети беда

Едно от най-тежките злокобни усещания, характерни за нервния срив е, че нещо лошо ще се случи. Не знаете какво, не знаете кога, но сте убедени, че предстои да ви сполети беда.

Най-често тези страхове са свързани с работата, социалния статус или семейството. При тези случаи нивата на тревожност и нервно напрежение са повишени до краен предел.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време