Здраве и красота

Как да намалим риска от появата на акне?

Хапвайте спанак

03.06.2016г. / 16 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е едно от най-честите заболявания на кожата, което се появява обикновено през пубертета. То може да се появи много бързо и ако не вземем мерки навреме, кожата ни ще загуби своята красота и свежест. Не бива да забравяте, че вие сте това, което ядете, затова, ако консумирате неправилните храни, може да предизвикате появата на повече пъпки.

Респективно, ако се храните здравословно, ще подобрите значително състоянието на кожата си. Кои храни и напитки могат да бъдат вашият верен съюзник в постигането на здрава и чиста кожа?

Яжте повече моркови

Освен че помагат за подобряване на зрението, консумацията им има способността да премахне неприятните пъпки от лицето. Морковите са богати на витамин А и предотвратяват кожни заболявания.

Зелен чай

Зеленият чай е чудесна здравословна напитка, защото:

  • Той може да подобри когнитивните функции
  • Намалява риска от рак
  • Напитката помага за подобряване на метаболизма
  • Подобрява ефектите от физическата активност

Освен това, зеленият чай има способността да намали риска от появата на акне. Според едно проучване, антиоксидантите в чая предотвратяват появата на пъпки по кожата. Освен като напитка, може да го прилагате и върху кожата си под формата на отвара.

Сьомга

Акнето често възниква в резултат на стрес, когато нашите хормони са в дисбаланс. Консумацията на вкусната и полезна сьомга, ще спомогне по естествен път да се стабилизират хормоните. Рибата е богата на важни за здравето на кожата хранителни елементи като витамин А, витамини от групата В, калий, селен, магнезий и други.

Пресни сокове

Нищо не помага повече при кожни заболявания от плодовете и зеленчуците. Включете задължително изцеден пресен сок във вашата диета.

Хапвайте спанак

Спанакът е изключително здравословна, богата на нутриенти храна, която трябва да бъде включена в менюто ви. Той съдържа желязо, фолат, хлорофил, витамин А, С и Е, магнезий, които са подходящи за здрава кожа. Спанакът е източник на антиоксиданти, които се борят с всякакви кожни проблеми, като прочистват кожата отвътре навън.

Избягвайте захарта

Захарта се свързва със затлъстяването и появата на диабет, но освен това предизвиква и акне. Когато страдате от кожни заболявания, избягвайте я.

Избягвайте нездравословна храна

Подобно на захарта, нездравословната храна е изключително вредна за нашия организъм, като предизвиква наднормено тегло, но повишава и риска от развитието на диабет, рак, кожни проблеми. Изключете я от менюто си напълно и много скоро ще почувствате облекчение и подобрение на кожните проблеми.

Свързани статии

Яжте сурови ядки

Осолените и овкусени ядки могат да бъдат причина за поява на акне. Вместо това, купувайте сурови, които са полезни за кожата, а и не са по-малко вкусни. Суровите ядки могат да бъдат добър заместител на всякаква вредна храна.

И не на последно място пийте много вода, защото тя хидратира кожата и елиминира токсините, които често са причина за появата на пъпките.

Снимки: istock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай
Здраве и красота