Здраве и красота

Естествени алтернативи на аспирина

Продукти, с които да го замените

09.06.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Синапено семе; снимка: istock

Синапено семе; снимка: istock

Аспиринът е едно от най-широко разпространените и употребявани средства срещу болка и възпаление. Подходящ е при симптоми на вирусна инфекция, болки, треска, висока температура, главоболие и дори срещу сърдечносъдови усложнения.

Аспиринът обаче има вредно влияние върху стомаха. Той може да предизвика болки, дразнене и дори в тежки случаи язва и кръвоизлив. Ето защо, за да се предпазите от подобни рискове трябва да се обърнете към алтернативни на аспирина продукти, които имат близко до неговото действие. Кои са те?

Ананас

Ананасът е полезен тропически плод, който съдържа веществото бромелаин. Бромелаинът има мощно противовъзпалително действие, което успокоява болката, намалява температурата и потиска възпалението.

Ензимът бромелаин е много подходящ за спиране на мускулни крампи и облекчаване на проблемите със съединителната тъкан.

Куркума

Куркумата се използва от векове в източната медицина. Тя има много силни свойства, влияещи положително на здравето и се счита за суперхрана.

Куркума; снимка: iStock

Куркумата може да се използва като алтернатива на аспирина поради нейните противовъзпалителни свойства. Куркуминът в куркумата е активно съединение, което действа като естествен антивъзпалителен агент. Той потиска болките в ставите и облекчава дори страдащите от артрит.

Дяволски нокът

Дяволският нокът е билка, която се използва в различни форми при възпаления и вирусни инфекции. Тя стимулира имунитета и оздравителните механизми на организма. Има противосъсирващ ефект, което я прави чудесен заместител на аспирина.

Дяволският нокът намалява болките при артрит, най-вече в коленните и тазобедрените стави. Може да се приема под формата на отвара, както и като хранителна добавка в комбинация с други билки.

Карамфил

Карамфилът е чудесна подправка с невероятни вкусови качества. Тя е изключително богата на полезни фитохимикали и етерични масла. Нейните активни съставки имат мощно противовъзпалително действие, което намалява болките, понижава температурата и бори вирусните атаки, пише juicing-for-health.com.

Карамфилът е ефикасен дори при зъбобол и възпаления на венците. Може да се приема с храната или да се нанася локално върху засегнатото място под формата на масаж с етеричното масло от карамфил.

Карамфил; снимка: iStock

Върбова кора

Върбовата кора също има силни противовъзпалителни свойства. В нея се намира биоактивно химическо вещество, наречено салицин. Той има подобни на ацетилсалициловата киселина свойства, което го прави идеален неин заместител.

Трябва да се отбележи, че приемът на върбова кора трябва да е изключително внимателен, тъй като предозирането с нея може да има подобни на страничните ефекти на аспирина – болки в стомаха, спазми, кървене, язва. Не трябва да се смесва с други противосъсирващи кръвта средства, защото това увеличава риска от кървене.

Синапено семе

Синапеното семе има противосъсирващ ефект, подобно на аспирина. Неговите етерични масла могат да се мажат външно. Особено подходящи са за третиране на повърхностни капиляри, синини и уморени крайници.

Богато е на омега-3 мастни киселини, магнезий и селен, което значително облекчава симптомите и болките при артрит и възпаления на меките тъкани.

Снимки: iStock

Коментирай