Здраве и красота

Правилните продукти за здрави кости

Какво да ядем, за да се предпазим от остеопороза?

21.06.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на костите е от огромно значение. Ако нямате здрав скелет, който да носи цялото ви тяло, вътрешните ви органи няма да работят добре. Общото здравословно състояние ще се влоши и няма да се чувствате никак дейни и енергични. Вероятно ще се сдобиете и с хронични заболявания, да не говорим за повишения риск от остеопороза с напредване на възрастта.

Добрата новина е, че здравето и плътността на костите могат да се подобрят и то с помощта на правилна диета. Калцият е основният градивен елемент на костите. С помощта на витамин D организмът усвоява правилно калция и спомага за растежа на костите и тяхната здравина.

Какво трябва да ядете, за да имате здрави кости?

Сирене

Сиренето е богато на калций. Това обаче не означава, че за да се предпазите от проблеми с костите трябва да изядете огромни количества сирене. Сиренето е богато на наситени мазнини, затова злоупотребата с него не е препоръчителна.

Някои видове сирена съдържат и известни количества витамин D, който спомага за усвояването на калция.

Сардини

Рибата е много полезна за здравето в доста отношения. Здравето на костите също се влияе от консумацията на полезното ѝ месо. Сардините, по-специално, са много богати на витамин D и калций. Тази невероятна комбинация от полезни съставки ви дава възможността с консумацията на един продукт да допринесете за здравето и плътността на костите си.

Сардините могат да се консумират като част от салати, паста или основни ястия.

Яйца

В яйцата се съдържат около 5-6% от необходимото дневно количество витамин D. Останалата част се набавя най-добре чрез слънчевата светлина. Жълтъкът на яйцето е главният носител на витамин D, но с него трябва да се внимава, защото е много калоричен и богат на мазнини.

Снимки: iStock

Достатъчни са 2 жълтъка на ден за здрави кости и оптимални нива на холестерол в кръвта.

Кисело мляко

В киселото мляко също се намират завидни количества калций. Киселото мляко е полезно и за диетата ви. То не е особено богато на калории, но пък доставя полезни протеини на организма. Консумацията му стимулира производството на колаген, който е важен за костите, кожата и косата.

Прясно мляко

2 чаши прясно мляко на ден доставят около 30% от необходимия калций за организма. Важно е млякото, което пиете да е пълномаслено, а не обезмаслено. Добавете към него малко канела и ще го направите още по-полезно за организма си. Канелата има свойството да балансира кръвната захар и кръвното налягане.

Спанак

Спанакът е известен с това, че е много богат на желязо. В него обаче се съдържат и големи количества калций, необходим за костите. В една чаша спанак се съдържа 25% от нужното за деня количество. Освен него ще се сдобиете още с витамин А и полезни фибри.

Зеле

В зелето и зеленолистните зеленчуци изобщо се съдържат големи количества калций. Наблягайте повече на тях освен в името на костите и в името на фигурата ви.

Риба тон

Рибата тон е добър доставчик на витамин D. В една консерва риба тон в собствен сос се съдържат близо 40% от дневните нужди на организма от този витамин. Имайте го предвид, ако не се излагате особено на слънце. В рибата тон се съдържат и големи количества калций. Това я прави чудесна храна за всеки ден.

Коментирай