Здраве и красота

3 страхотни билки за естествена регулация на хормоните

Край на топлите вълни, болките в гърдите и раздразнителността

30.06.2016г. / 14 51ч.
Михаела Лазарова
3 страхотни билки  за естествена регулация на  хормоните

Хормоналните смущения са бич за много жени днес. Трудности със зачеването, повишен апетит, нарушена обмяна на веществата и затлъстяване, понижено либидо, болезнена менструация... Това са само част от показателите, които сигнализират, че ендокринната система не работи правилно.

Ако проблемът бъде диагностициран навреме и се започне правилната терапия, жената отново може да заживее нормално, а рискът от последващи усложнения – да бъде елиминиран. За съжаление обаче, симптомите при хормонален дисбаланс са подвеждащи и често наподобяват симптоми на други заболявания и състояния.

Така например, безобидните на пръв поглед промени в състоянието на кожата и косата, може да не се дължат на липсата на хранителни вещества, смяната на сезона, неподходящата козметика... Твърде вероятно е те да подсказват за нередност в синтеза на хормоните.

Необяснимите промени в настроението, депресиите, безпокойството, постоянната липса на енергия, раздразнителността... – свикнали сме да търсим причините за тях в стреса. Но дали пък стресът не е този, който често разбърква хормоните ни и в резултат ставаме психически лабилни и твърде емоционални? Ами случаите на ПМС или тежко протичаща менопауза? Повечето жени възприемат тези състояния за нормални, въпреки че те сериозно влошават качеството на живота им.

Истината е, че нарушенията в дейността на ендокринната система са все по-често срещани, като тенденцията е симптомите да се проявяват в по-млада възраст. Причините за това следва да се търсят в начина на живот – хранене, физическа активност, ниво на замърсяване на околната среда, досег със синтетични вещества, известни като ксеноестрогени, които действат като естрогени в тялото и т. н.

Разбира се, не бива да забравяме и дистресът – „лошият“ стрес, който изтощава надбъбречните жлези. В резултат те започват да произвеждат твърде много адреналин и кортизол, което пък кара тялото да натрупва мазнини, главно в областта на корема и още много други неприятни последствия.

Естествена регулация на хормоните с билки

Хормоналната заместителна терапия често се препоръчва за облекчаване на симптомите при менопауза, ПМС, повишена продукция на естроген за сметка на прогестерона и/или недостиг на прогестерон, и др. Продължителната ѝ употреба обаче, предполага неприятни странични ефекти, както и сериозни здравословни рискове.

Затова все повече жени търсят решение на здравословните си проблеми именно в природната медицина, при която такива опасности няма. Билките имат огромен потенциал в профилактиката и терапията на редица заболявания, в това число и онези, свързани с хормоналната продукция.

Тук първенци са три растения с доказано действие при хормонален дисбаланс и неговите симптоми. Никак не е случайно, че те са в центъра на вниманието от страна на учени от цял свят, които категорично потвърждават огромните ползи от приема им. Става въпрос за дивия ямс, витекса и червената детелина, които по естествен начин допринасят за възстановяване на хормоналното равновесие при жените.

Натуралните екстракти на Nature’s Way имат доказана безопасност и сигурен ефект!

Nature’s Way е водещ американски производител на хранителни и диетични добавки. Компанията е създадена в далечната 1969 г. в САЩ. Благодарение на високите стандарти, които поддържа, Nature’s Way успява да изгради доверие у своите клиенти и да се наложи не само в САЩ, но и на европейските пазари.

Продуктите на Nature’s Way са със сертифициран натурален произход, без съдържание на ГМО, изкуствени оцветители и овкусители, млечни продукти, консерванти, захар, пшеница, мая и други алергени. Произведени са в съответствие с високите изисквания на GMP (Добри производствени практики).

Специалната технология при производството на капсули, таблетни и други форми, която използва Nature’s Way, осигурява отлично усвояване и сигурно действие! Nature’s Way предлага висококачествени екстракти от див ямс, витекс и червена детелина, които се използват от жени с хормонални проблеми в цял свят!

Див ямс (Dioscorea villosa)

Многогодишно, диворастящо растение, срещащо се в някои райони на Северна Америка, Мексико и Азия, както и в тропиците. Познато е още като мексикански сладък картоф и диоскорея. Много важен компонент в състава му е т. нар. диосгенин – фитохормон, аналог на човешките стероидни хормони, който активира синтеза на прогестерон.

Диосгенинът е ефикасна природна алтернатива на естроген-заместителната терапия, препоръчвана на жени в менопауза или с цел облекчаване на състоянието след отстраняване на яйчниците. Облекчава и симптомите на менопаузата, включително остеопороза и сухота на влагалището при по-възрастни жени. Благоприятства състоянието при болезнена менструация, проблеми с кожата и косата, нервност и други.

Витекс (Vitexagnus-castus)

Малък храст, с лилави цветове, познат още като аврамово дърво. Негова родина е Източното Средиземноморие. Съвременните проучвания показват, че приемът на екстракт от витекс допринася за регулирането на менструалния цикъл и облекчаване неприятните симптоми на менопаузата.

Използва се като подкрепяща терапия при акне. Екстрактът от витекс не действа като фитоестроген, а влияе върху връзката хипоталамус-хипофиза, за да балансира женските хормони като увеличава производството на лутеинизиращия хормон и намалява синтеза на фоликуло-стимулиращия хормон.

Това спомага за увеличаване на прогестерона и нормализиране на нивата на пролактин. Възстановява баланса на естроген и прогестерон. Успокоява кожата при акне и други раздразнения на кожата.

Червена детелина (Trifolium Pratense)

Един от най-добрите източници на изофлавони – вид фитоестрогени с естрогеноподобен ефект. Екстрактът от червена детелина успешно се използва срещу горещи вълни по време на менопаузата, укрепване здравето на гърдите, както и срещу симптоми на ПМС. Благоприятства циркулацията на кръвта и спомага за намаляване на холестерола. Допринася за намаляване на риска от загуба на костна маса по време на менопауза.

Официален вносител за България: Ревита ЕООД, www.revita.bg
За повече информация: 02/9530583 и www.revita.bg

 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време