Здраве и красота

7 причини да ядем фурми

Невероятни здравословни ползи от популярния сушен плод

08.05.2024г. / 14 44ч.
Илияна Николова
7 причини да ядем фурми

Фурмите са едни от най-полезните сушени плодове, които можете да изберете за трапезата си. Те са чудесен заместител на захарта, ако се опитвате да я избегнете. Те обаче са също толкова богати на естествени захари, с които е добре да се внимава и да се взима предвид количеството, което консумирате, защото то засяга кръвната захар.

Но ако сте внимателни с количеството фурми, което консумирате, ще се радвате на ползите от тях за вашето здраве.

Защо фурмите са така полезни за здравето?

Фурмите са богати на микро- и макроелементи 

Фурмите са един от най-богатите източници на фибри. Наред с тях те доставят на организма витамин К, фолиева киселина, мед, магнезий, манган, желязо, калий, протеини и витамини от група В. Цялата тази прекрасна комбинация прави фурмите полезни от какъвто и ъгъл да ги погледнете.

Прекрасен източник на антиоксиданти 

Антиоксидантите са много ценни, що се отнася до борба с възпаленията и стареенето на клетките. Колкото повече антиоксиданти добавяте в храненето, толкова повече потискате възпаленията и забавяте стареенето, причинено от оксидативен стрес.

Фурмите подобряват мозъчната функция 

Богатството на витамини от група В във фурмите ги прави особено полезни за мозъка и нервната система. Антиоксидантите в допълнение забавят стареещите и дегенеративните процеси в мозъка, които са предпоставка за деменция и болест на Алцхаймер.

Допринасят за контрол на кръвното налягане 

Тъй като фурмите са много богати на калий и фибри, те са много добър помощник в контролирането на кръвното налягане и холестерола. Калият е минерал, който съдейства за балансиране на кръвното налягане и неутрализиране на влиянието на излишните количества натрий, приеман с храната.

Свързани статии

Стимулират растежа на косата 

Фурмите са прекрасен източник на желязо, което е много важно не само за борбата с анемията, но и за стимулиране на растежа на косата. Желязото подобрява кръвообращението и спомага за доставянето на кислород до тъканите, което стимулира растежа на косата и потиска косопада.

Фурмите дават много енергия 

Фурмите са богати на захари и фибри, които вкупом дават усещане за ситост и много енергия. Ако хапнете само няколко фурми, ще усетите глад чак след часове.

Стимулират работата на дебелото черво 

Ако страдате от запек и нередовно изхождане, няколко фурми на ден ще ви помогнат да се справите с този проблем. Фибрите и минералите във фурмите подобряват храносмилателната функция и съдействат за редовното изхождане. Това облекчава запека и подуването.

Коментирай