Здраве и красота

Почистете плаката и зъбния камък без помощта на стоматолог

Няколко домашни метода с добра ефективност

01.08.2016г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зъбният камък и плаката са често срещан стоматологичен проблем. Ако не бъдат елиминирани навреме, могат да доведат до образуването на инфекции в устната кухина, които да са причини за появата на по-сериозни дентални заболявания като пародонтоза например.

Съществуват редица средства за орална хигиена, които спомагат за намаляване образуването на зъбен камък и плака. Може да се доверите и на грижите на вашия стоматолог, но и да приложите някои домашни методи с добра ефективност, като:

Сода за хляб

Готварската сода е известна със своето избелващо действие. Освен че прави усмивката по-блестяща и премахва повърхностните оцветявания по зъбите, тя е ефективно домашно средство за отстраняване на зъбния камък.

Направете си паста от малко сода, щипка сол и вода. Нанесете пастата върху четката си за зъби и разтъркайте леко, а след това изплакнете обилно с вода. Тъй като содата е абразивна и доста агресивна към зъбния емайл, препоръчва се, ако ще се ползва по-често, то да е само върху тези зъби, които са засегнати от зъбния камък.

Зелен чай

Зеленият чай трябва да бъде част от ежедневната ни консумация, тъй като е богат на антиоксиданти, повишава защитните сили на организма, както и метаболизма. Но той е чудесен и за подобряване състоянието на устната кухина.

Изплакването на устата с отвара от зелен чай спомага за елиминирането на бактериите причинители на лошия дъх, както и за елиминирането на плаката, като възпрепятства повторното ѝ отлагане.

Ананас

Богатите на витамин С плодове, като ананаса, са едни от най-добрите храни за поддържане здравето на устната кухина. Освен че предотвратяват заболяванията на венците, ананасите помагат за прочистването на зъбите от плаката и зъбния камък.

Всичко, което трябва да направите е да включите в ежедневното си меню няколко парченца пресен ананас.

Дентална вода с алое вера

За ефективно почистване на зъбния камък у дома, без да се налага да се подлагате на болезнени дентални процедури, алое вера може да бъде перфектната съставка. В купичка комбинирайте половин чаша сода за хляб, чаша вода и добавете една чаена лъжичка гел от алое. По желание може да добавите и няколко капки лимоново масло.

Разбъркайте сместа добре (ако е необходимо добавете още малко вода) и изплакнете устата си с нея. Правете този трик всеки ден или през ден, за постигане на максимално добри резултати.

Свързани статии

Бананови кори

Когато хапвате банани, не изхвърляйте корите им. С тяхна помощ може да направите усмивката си не само по-бяла, но и да премахнете плаката и зъбния камък. За целта с помощта на вътрешната бяла част на кората, разтъркайте нежно върху зъбите си в продължение на 2-3 минути, а след това изплакнете с вода. Правете този трик редовно, за поддържането на добра устна хигиена.

Снимки: istock

Коментирай