Здраве и красота

Натурални лекове при гнойни венци – пиорея

Сусамово масло е едно от най-ефективните решения

30.10.2015г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В наши дни един от най-често срещаните стоматологични проблеми е пиореята. Състоянието засяга здравето на венците, в резултат на което те се подуват, започват да кървят и гноясват. Причините за появата на пиорея са натрупване на зъбен камък, лоша орална хигиена, неравномерно налягане на зъбите при сдъвкване на храната и други.

Ако не се лекува навреме, състоянието може да бъде причина за загубата на зъб или да бъде силно увредена костта в устната кухина. Освен назначеното ви лечение от специалист, има няколко натурални лека, които доказано могат да помогнат при пиорея. Вижте кои са.

Сусамово масло

Сусамовото масло е едно от най-ефективните решения за проблеми с венците. Вземете малко количество сусамово масло и го задръжте в устата си за около 10 минути. Маслото притежава антибактериални свойства и по този начин спомага за заздравяването на венците. След като минат 10 минути, изплакнете устата си с чиста вода. Правете тази грижа всеки ден.

Градински чай (салвия)

Салвията е чудесен билков лек и често влиза в състава на пастите за зъби. Сварете си отвара от билката и оставете да се охлади. С нея изплаквайте устата си 3-4 пъти дневно, докато венците ви заздравеят напълно.

Нийм

Още една популярна билка, която прави усмивката бяла и здрава. Нийм има антисептични и стягащи венците свойства, но същевременно спомага да се отървем от микроорганизмите в устната кухина, които са причинители на лошия дъх, но и на редица дентални проблеми. Добавяйте всеки път към пастата си за зъби няколко капки масло от билката или нийм на прах.

Свързани статии

Смирна

Смирната също се използва като активна съставка в пастите за зъби. Тя има доказани лечебни действия при дентални проблеми като пиорея. В аптечната мрежа се предлага смирна на прах. Купете си от нея и всеки път към пастата за зъби, която ползвате, добавете и малко от смирната. Билката има неприятен вкус, но наистина помага за заздравяването на венците и предотвратява появата на дентални проблеми.

Босилек

Босилекът е една чудесна билка с много лековити свойства. Купете си босилек на прах и добавяйте от него всеки път към пастата за зъби. Той не само ще намали кървенето и гноясването на венците, но ще спомогне за освежаването на дъха и ще направи усмивката ви по-бяла.

Коментирай