Здраве и красота

Напитки, помагащи за по-добър сън

Какво да пием преди лягане за по-лесно заспиване?

08.08.2016г. / 16 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Безсънието е мъчителен проблем, който не само ни държи будни през нощта, но и нанася сериозни щети върху организма. Качеството на съня може да се увеличи драстично, ако се научим да пием определени напитки преди лягане и да спрем да приемаме тези, които възпрепятстват съня.

Най-полезните напитки срещу безсъние ще ви помогнат да спите като бебе, ако ги приемате между 30 и 90 минути преди лягане. Те са:

Чай от лайка

Чаят от лайка е добре да се приема приблизително 90 минути преди лягане. Той прави съня по-дълбок и непробуден. Ще спите спокойно, няма да се въртите и ще се събудите свежи на сутринта.

Чай от маракуя

Чаят от маракуя е с много приятен вкус. Той също се пие около час и половина преди лягане. Има отпускащ ефект, а благоуханието му ускорява унасянето и по-лесното заспиване.

Прясно мляко

Топло прясно мляко един час преди сън е чудесен начин да улесните заспиването. Ефектът на млякото върху съня се дължи на специфични съединения, свързващи се с аминокиселината L-триптофан. Тя има силен положителен ефект върху съня.

Вода

Най-полезната течност в природата – водата, е и най-често забравяната от мнозина. Чаша вода един час преди лягане помага за поддържане на здравословния баланс в тялото. Препоръчително е да се пие чаша вода рано сутрин преди прием на каквито и да са други напитки и храни, както и преди лягане.

Водата преди сън допринася за успокояване на нервната система. Тя стимулира бъбреците в пречистването на токсините от тялото през нощта. Това спомага за по-качественото отпочиване на организма. Ще се убедите колко по-добре ще спите, а и колко по-отпочинали ще се събуждате, ако пиете редовно по чаша вода преди лягане.

Снимки: iStock

Коментирай