Здраве и красота

5 скрити симптома на дефицит на цинк

Цинкът е най-важният елемент за имунната система

24.08.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дефицитът на цинк е труден за откриване. Често симптомите не са толкова явни, а и се припокриват с тези при други състояния. 

Цинкът е много важен за здравето. Той е незаменим в поддържането на доброто състояние на имунната система. Клетъчното делене е невъзможно без участието на цинка. Ето защо трябва да внимаваме дали приемът на цинк ни е достатъчен. 

Повечето хора приемат оптимални количества цинк с храната, но това не се отнася за вегетарианците и възрастните хора. Някои храни, метаболитни и хронични заболявания също пречат на добрата абсорбция на цинка. 

Ако имате някои от следните симптоми, това може да се дължи на дефицит на цинк.

Имате хронично заболяване

Много хронични заболявания пречат на качественото обработване и приемане на цинка в организма. Такива заболявания са диабет, болестта на Алцхаймер, нарушения в мозъчната функция, дегенеративни заболявания, хронични възпалителни заболявания на червата. Всички те се свързват с дефицит на цинк. 



Според учените, имунната система играе много важна роля при отключването на хронични заболявания. Липсата на цинк повишава оксидативния стрес в клетките и води до възпаления и усложнения. 

Лесно получавате инфекции

Отново заради връзката с имунната система, цинкът играе роля и при инфекциозните заболявания. В това число влизат всички вирусни, грипни, бактериални, инфекциозни  заболявания. 

Ако се разболявате често и прекалено лесно, замислете се дали не трябва да приемате повече цинк, вместо традиционните мултивитамини срещу грип.

Имате косопад

За здравината на косата е необходимо качествено делене на клетките. При липса на цинк деленето е затруднено. Ето защо може да имате не само проблеми с косата, но и с кожата. 

Свързани статии

Загуба на вкуса

Цинкът участва и в сетивната система, част от която са вкусовите рецептори в устната кухина. Ако дефицитът на цинк е голям можете да изгубите значителна част от способността си да усещате различните вкусове. 

Обонянието също се влияе от количествата цинк в тялото. Ето защо може да загубите остротата на носа си. 

Проблеми със слуха

В зависимост от това колко голям е дефицитът на цинк в организма може да възникне дори частична или пълна загуба на слуха. Според изследванията, много от пациентите, страдащи от проблеми със слуха са имали едновременно с това и дефицит на цинк. 

Приемът на цинк при подобни проблеми може да намали възпалението и да намали оксидативния стрес в клетките, особено в средното ухо.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време