Здраве и красота

4 симптома на дефицит на витамин Е

Нарушено зрение

05.09.2016г. / 00 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На човешкото тяло са му необходими не по-малко от 13 витамина, за да функционира правилно. Витамин Е е един от тях. Той не само прави кожата, косата и ноктите по-здрави и красиви, но е важен за здравето на репродуктивната система, укрепва мускулите и други.

Ето защо не бива да допускаме, да липсва в нашето ежедневно меню. Приемате ли достатъчно от него? Ето 4 сигурни признака, че страдате от дефицит на витамин Е.

Мускулна слабост

Един от най-честите признаци на недостиг на витамин Е е миопатия или мускулните болки. Специалисти смятат, че състоянието е резултат от отслабването на мускулните влакна, което се случва с течение на времето.

Но не само дефицитът на витамин Е може да е причина за мускулните болки. Селенът също е важен елемент, който ако ви липсва, може да е причина за появата и на други неразположения. 

Нарушено зрение

Друг симптом подсказващ, че може би се нуждаете от повече витамин Е е дегенерация на ретината. Това води до увреждане на вътрешната облицовка на окото, където тя става по-тънка. При дефицит на важния витамин, е възможно да се появи замъглено виждане, трудно фокусиране.

Ето защо е важно да консумирате повече храни богат на витамин Е, като ядки, зехтин, домати, моркови и други. 

Анемия

Анемията е заболяване на кръвта, което настъпва, когато е налице ниско количество на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки (червените кръвни телца) са неразделна част от кръвта, тъй като спомагат за транспортирането на кислород към други важни органи в тялото с помощта на хемоглобина.

Дефицитът на витамин Е може да бъде една от причините за появата на хемолитична анемия. При нея червените кръвни клетки се разграждат необичайно. Недостигът  на витамина по време на бременност, може да доведе до раждането на бебе с ниско тегло. 

Свързани статии

Неврологични увреждания

Недостиг на витамин Е пречи на функционирането на централната нервна система. Ето защо, ако забелeжите нерaзположения, като загуба на баланс, лоши рефлекси, трудност при движението на крайниците, добре е да се консултирате със специалист и ако е необходимо да приемате добавки с витамин Е.

Този витамин има и антиоксидантни свойства, а когато не получавате достатъчно от него, оксидативният стрес може да влоши общото ви здравословно състояние. 

Снимка: istock

Коментирай