Здраве и красота

Защо трябва да ядем бамя по-често?

За многобройните ползи за здравето от не толкова вкусната бамя

27.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бамята е зеленчук, който не може да се похвали с особени вкусови качества. Неслучайно който и да попитате за любимия му зеленчук, надали ще ви отговори: „бамя“.

Бамята обаче заслужава особено внимание и има ред причини, поради които трябва да я включим в менюто си. Тя е изключително богата на витамини, фибри и фолиева киселина. Хранителните вещества в нея, антиоксидантите и противогъбичните елементи допринасят за подобряване на цялостното здраве и имунните защити.

За какво е полезна бамята?

 

За здравето на костите

В бамята се съдържат големи количества витамин К, който има пряко отношение към здравето на костите. Той предпазва от остеопороза и увеличава костната плътност. Освен това регулира съсирването на кръвта, предпазвайки организма от тромбози.

Намалява риска от рак

Бамята е противораково средство. Според изследванията редовната консумация на бамя намалява риска от рак на гърдата с до 70%, пише Natural News.

Действа благотворно при астма

Бамята съдържа големи количества антисептични вещества, които помагат за потискане на възпалението в тъканите. Астматичните пристъпи се облекчават при редовна консумация на бамя.

Полезна е за черния дроб и храносмилателната система

Черният дроб и храносмилателната система са тясно свързани. Черният дроб произвежда ензими, нужни на храносмилателния тракт в обработката на определени хранителни вещества.

Бамята спомага за улесняване работата на черния дроб поради антиоксидантните си свойства. Тя спомага за детоксикирането на черния дроб. Освен това облекчава запека, поради наличието на завидни количества фибри.

Полезна е и за очите

Бамята носи на организма изключително незаменимите лутеин, ксантин, бета-каротин – всичките есенциални за здравето на очите. Похапването на бамя поне 2-3 пъти седмично намалява риска от глаукома и катаракта.

Предпазва и от диабет

Тъй като е бедна на калории и захари, но богата на влакнини, бамята е страхотен помощник в борбата и превенцията на диабета.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати