Здраве и красота

Защо е важно да алкализираме организма

Високата киселинност в тялото причинява диабет, рак, сърдечносъдови заболявания

20.01.2017г. / 15 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алкалната среда в организма е от изключително и жизненоважно значение за здравето и дълголетието. Ако организмът ви поддържа предимно киселинна среда това е голяма предпоставка за развитие на диабет, хипертония, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс, бъбречни проблеми.

Кое ниво на киселинно-алкалния баланс в организма се счита за нормално?

Алкално-киселинният баланс в тялото се обозначава с pH. Това е съкращение за „потенциален водород“ в организма. Ако нивата на pH са високи означава, че тялото ви е с предимно алкална среда. Ако обаче нивата са ниски значи, че средата е кисела. А това е най-лошият вариант, пише Natural News.

Различни изследвания сочат, че храната може да повлияе силно на алкално-киселинния баланс на тялото. Някои храни могат да повишат киселинността, докато други да я понижат.

Освен храната, която ядем стресът също има голямо значение за това как се изменя pH-то на организма ни.

Какви промени в диетата си трябва да направите, за да нормализирате нивата на pH?

Кисели и ферментирали храни

Киселите и ферментирали храни са най-добрите алкализатори. Кисели краставички, туршии, кисело зеле, оцет, кефир, кисело мляко – всички храни, които са претърпели ферментация са изключително полезни както за алкализирането на организма, така и за подобряване на чревната флора. Те са богати на пробиотици и пребиотици, контролиращи храносмилането и имунната система.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците също са алкални. Всички зеленчуци могат да се ядат в изобилие, само с някои плодове трябва да се внимава, тъй като прекомерната им консумация повишава киселинността. Такива са ананасът, нарът, малините. Полезни в борбата с киселинността храни са лимонът, зелените листни зеленчуци, чесънът, лукът.

Избягвайте готови сосове

В днешно време сме свикнали да подправяме всичко с готови сосове за по-лесно. Майонезата, кетчупът, горчицата, сосовете за спагети и барбекю и всички подобни модерации са изключително киселинни. Същото важи и за консервите, полуготовите и готовите храни.

Забравете за хляба

Хлябът и всички тестени изделия причиняват резки и дълготрайни покачвания на киселинността в организма. Това важи най-вече за промишлените тестени изделия. Някои зърнени култури обаче са подходящи за домашно приготвяне на хляб. Сред тях са соевите зърна, лимецът, сусамът, дребен бял боб. Те алкализират тялото и от тях може да се приготвя чуден домашен хляб.

Не на изкуствените подсладители

Захарта, подсладителите във всичките им варианти, дори медът са киселинни. Стевията е алкална. Можете да наблегнете на нея. Не се плашете от меда, защото той има редица други полезни свойства. Пък и когато го консумирате надали е в особено големи количества, така че няма страшно. Белите захари са по-опасни.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Svetoslav ( преди 6 години )
Кисели и ферментирали храниne e losho da prochetete neshto po temata predi da pishete gluposti ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време