Здраве и красота

Физически признаци на стрес

Изпотяване и мускулни болки

26.01.2017г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
снимка: istock

снимка: istock

Стресът е част от ежедневието на всеки от нас. Някои хора лесно преминават през определени ситуации, лоши периоди, докато за други тревожността се превръща в хронична. Има много фактори, които могат да доведат до нежелани физически промени и неразположения. Стресът е един от тях. Вижте няколко симптома на стрес, които не бива да подминавате.

Затруднено дишане

Когато се намирате в ситуация на тревожност и стрес, в тялото ви съвсем естествено се отделят хормони на стреса, кръвоносните съдове се свиват. Тогава започвате да се чувствате така, сякаш не можете да поемете достатъчно въздух. Екстремният задух се идентифицира като предшественик на паник атаки.

Разстроен стомах или коремни спазми

Промени във вегетативната нервна система, предизвикани от тревожност, могат да доведат до храносмилателни проблеми. Налице са болки в корема, газове, гадене. Също така тревожността може да предизвика промени в апетита.

Храносмилателната система има свой собствен ритъм, но когато е нарушен от внезапното покачване на хормоните кортизол и адреналин, резултатите са непредсказуеми. Това означава, че ако стресът ви е ежедневен, хроничен, толкова редовни ще бъдат и храносмилателните ви проблеми.

Мускулни болки

Безпокойството може да предизвика стягане и напрежение в мускулите на тялото. Някои хора подложени на редовен стрес споделят, че усещат стягане в областта на челюстта. Стискането на зъби е често срещан страничен ефект от тревожността, като това неразположение се проявява нерядко и по време на сън.

Изпотяване

Силният стрес може да предизвика и внезапно изпотяване, особено на дланите. Хормоните се намират в дисбаланс, тялото покачва телесната си температура. Освен дланите, изпотяването е повишено в областта на подмишниците, челото.

Свързани статии

Липса на енергия

След ситуации на стрес, сякаш някой е отнел от енергията ни. Без да сме извършили кой знае какви физически движения, ние се чувстваме изтощени, уморени. Тази липса на енергия често пречи да заспим, прави съня ни непълноценен. Усещане за тежест в очите и главата, липса на концентрация са симптоми на стреса, които не бива да подминаваме.

Сърцебиене

В отговор на страх и стрес, тялото започва да синтезира повече адреналин и норадреналин. Това поставя началото на редица физически реакции и повишаването на сърдечната честота е едно от първите неща, които човек подложен на стрес изпитва. Съпроводено е със задух и често страдащия им а чувството, че ще получи инфаркт.

Коментирай