Здраве и красота

5 ползи от доматите за кожата

Какви чудеса правят доматите за кожата!

04.04.2017г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доматите са невероятно полезен зеленчук. Те съдържат ликопен, мощен антиоксидант, който подобрява цялостното здраве. Консумацията на домати подобрява зрението, намалява кръвното налягане, стимулира храносмилането, предпазва от рак и инфекции на пикочните пътища.

Доматите обаче са полезни и за кожата. Богати са на витамини А и С, които имат антистареещ ефект. Заради тези и други свойства доматите заслужават да бъдат използвани всеки ден.

Потискат акнето

Киселините в доматите действат като фин ексфолиант, който почиства мъртвия слой клетки, избелва кожата и намалява симптомите на възпалено акне. Достатъчно е да пасирате един домат на пюре и да го втриете в кожата на лицето. Оставете го да подейства за 20 минути, след което изплакнете. Правете това 2 или 3 пъти на ден.

Свиват разширените пори

Разширените пори създават условия за лесен достъп на бактериите и микроорганизмите навътре в кожата. Доматите помагат за свиването на порите, което освен здравословен ефект, има и чисто козметичен такъв, тъй като прави кожата гладка и нежна.

Контролират секрецията на себум

Доматите имат свойството да контролират проблематичната мазна кожа като потискат секрецията на себум. Прилагането им директно върху кожата под формата на смляно пюре има невероятни ползи в тази посока. Можете да добавите и малко краставица преди да пасирате за още по-силен ефект.

Премахва пигментацията и връща белотата на кожата

Ликопенът в доматите е в големи количества, което ги прави идеални за третиране на хиперпигментация или загоряла от слънцето кожа. Ликопенът има изсветляващи свойства, които проясняват тена и правят кожата сияйна.

Изчиства пъпките

Можете да си направите чудесна маска срещу акне и пъпки с домати. Смесете 2 супени лъжици доматено пюре, 1 чаена лъжичка овесено брашно и малко кисело мляко. Нанесете маската на лицето за 20 минути и изплакнете. Правете я два пъти седмично и пъпките ви ще затихнат.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
!!!! ( преди 6 години )
Доматите наистина са превъзходни за кожата , но НЕ толкова за маска , а вътрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар