Здраве и красота

Как тренировките могат да попречат на плодовитостта?

Физическата активност има пряко отношение към фертилитета

13.04.2017г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките, движението и упражненията са полезни. Вредни стават обаче, когато с тях се прекали. Възможно ли е прекаляването с упражненията и крайното изтощение на тялото да навреди на плодовитостта ви? Възможно е.

Всяко полезно нещо е полезно дотогава, докогато с него не се злоупотребява. Шансовете за зачеване могат да се намалят драстично, ако прекалявате с тренировките и пренасилвате тялото си до краен предел.

Прекалено добро не е на добро

Леките упражнения са полезни. Дори по-тежките са подходящи за поддържане на добрата форма. С тях трябва да се внимава. Кардио упражненията, особено интензивните, както и вдигането на тежести и силовите упражнения са опасни, ако с тях се прекалява.

Тренировките са вид стрес за организма. Това може да провокира хормонален дисбаланс, понижаващ плодовитостта.

Стресът, който претоварването предизвиква, подава сигнал към хипоталамуса в мозъка, който отключва драстични промени в нивата на естроген и прогестерон. Възможни са промени в протичането на менструалния цикъл, овулацията, дори е възможно цикълът да изчезне напълно.

Ето защо е важно да се редуват изтощителните интензивни тренировки с нещо по-леко, например леки упражнения по 30 минути, пилатес, йога, бързо ходене, плуване. Това дава възможност на организма да се възстанови.

Свързани статии

Твърде малко упражнения

Многото не е добре, но и прекалено малкото също. Ако съвсем не тренирате, това също може да окаже влияние върху плодовитостта ви. Заседналият начин на живот създава предпоставка за увеличаване на теглото и отново поява на хормонален дисбаланс.

Леките тренировки по 30 минути на ден стимулират кръвообращението, което повишава репродуктивните способности.

Опитайте с аеробика, колоездене, гребане, вдигане на гирички, лек джогинг, упражнения вкъщи, плуване.

Снимки: iStock

Коментирай