Семейство

Правилно дишане при различните тренировки

Дишането е най-важното нещо по време на физическо натоварване

13.02.2015г. / 17 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора не обръщат внимание на дишането по време на тренировка, а трябва. То е много важно за правилното функциониране на организма по време на физическо натоварване. Така и натоварването ще е по-безопасно, и тренировката ще е по-качествена.

Вижте как трябва да дишате при различните видове тренировки, за да са упражненията ви по-ефективни.

Йога

Контролирането на дъха при йогата е много важно, защото спомага за увеличаване притока на кръв. Ако сте начинаещ в йогата трябва да се опитате да вдишвате и издишвате на равномерни интервали.

Най-добрият метод за вдишване и издишване е 1:1. Съсредоточете ума си в равномерното дишане и постепенно то ще се превърне в навик по време на йога сесия.

Силова тренировка

Ако прекарвате повече време във фитнеса трябва да знаете, че дишането е важна част от силовите тренировки. При вдигането на тежести, например, трябва да вдишвате, когато сваляте тежестта и да издишвате, когато я повдигате.

Ако правите коремни преси на пейка трябва да вдишвате, когато повдигате тялото и да издишвате, когато изтласквате нагоре.

Краткото задържане на дъха по време на пресата спомага за подобряване на стабилността, но ако го задържите прекалено много това може да възпрепятства връщането на кръвта обратно към сърцето и да повиши кръвното налягане.

Свързани статии

Бягане

Ако тичането е вашата предпочитана тренировка, трябва да знаете, че е добре да уловите ритъма. Вдишвайте и издишвайте през две крачки. Ако не дишате правилно, докато тичате, издръжливостта ви ще се намали значително, а и ще затрудните работата на сърцето.

Ритъмът е в така наречения 2:2 такт – вдишвате и издишвате на всеки две крачки. Тази тактика важи освен в случаите, в които правите спринт.

Спортна игра

Ако играете различни видове спорт, например баскетбол, футбол, волейбол и други, трябва да се научите да дишате чрез диафрагмата си, а не чрез гърдите. Диафрагмата е най-ефикасният мускул по време на тренировка.

По този начин ще избегнете задъхването, което ви прави уязвими за противниковия отбор. По този начин ще стабилизирате цялостно тялото си по време на интензивна игра.

Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
дедовия ( преди 9 години )
Много важно е когато се учите да вдишвате правилно, после да издишате. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар