Семейство

Какво не бива да казвате на жена, преживяла спонтанен аборт

Поне знаеш, че можеш да забременееш отново

31.05.2017г. / 08 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabey

Снимка: pixabey

В живота често се случват неща, които остават необясними за нас. За жените, които очакват бебе, най-големият страх в първите седмици е да не се стигне до спонтанен аборт. Някои нямат късмета от първия път да заченат и износят здраво бебе.

Всяка жена преживява по свой собствен  начин загубата. Понякога в  желанието си да успокоим наша близка, казваме неща, които определено не действа благоприятно и дори биха могли да наранят. Ето какво не бива да казвате на жена, която е преживяла спонтанен аборт. 

"Поне не си била дълго време бременна.“

Истината е, че понякога продължителността на бременността е определяща за това дали ще има и какви ще бъдат усложненията в резултат на спонтанен аборт. Въпреки тази фраза да има за цел да намали болката от загубата на плода, всъщност не прави ситуацията по-малко неприятна. Болката, физическа и емоционална, е реална и подобни изказвания не действат успокояващо

"Не е било писано.“

Никой не може да знае какво е писано и какво не. Загубата за една жена, която иска да има бебе е голяма. Подобни мисли само могат да усложнят ситуацията, тя да започне да си мисли, че е направила нещо нередно, което да е довело до спонтанния аборт.

"Поне знаеш, че можеш да забременееш отново."

Всеки спонтанен аборт преминава различно. Някои жени успяват да се възстановят физически в рамките на 6 месеца и да заченат бързо след това. Новината, че може да забременее отново, невинаги е успокояваща за жената. Често тя започва да изпитва страхове дали това няма да се повтори. 

"Това се случва на много жени.“

За тези ваши близки, които търсят утеха след преживян спонтанен аборт, това не е подходящ пример. Сравняването с други жени преминали през това изпитание, няма да донесе комфорт. 

"Може би трябваше ... или не е е трябвало..."

Голяма удар е за една жена да разбере, че дългоочакваното бебе няма да се появи в този момент, в който тя го иска. Инстинктивно започва да обвинява себе си, навиците си, здравословното си състояние, за случилото се.

Свързани статии

Когато я връщате назад и давате предположения за това какво е трябвало да направи или къде е сгрешила, не би се приело като подкрепа към нея, а само може да влоши емоционалното й състояние. 

"Бъди благодарна за това, което вече имаш."

Честа реплика към жени, преживели спонтанен аборт, но вече имащи по-голямо дете. Без значение колко деца е родила, съвсем нормално е жената да съжалява и да тъгува за преустановената бременност. Децата не се заменят едно с друго. 

Коментирай