Здраве и красота

4 храни, от които да се откажете, ако искате да отслабнете

Продукти с глутен

07.11.2017г. / 13 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвайки се да се разделим с няколко излишни килограма, често правим бягство от здравословната диета, хапвайки от любимите ни, но не и полезни храни. Дори и да намалите техния прием, това ще забави постигането на желаните резултати.

От кои 4 вида храни е добре да се откажете, когато искате да отслабнете, но и за да бъдете по-здрави?

Храни, които съдържат глутен

Глутеновите храни могат да предизвикват възпалителни реакции в червата. Глутенът е протеин, открит в пшеница, ръжта, овеса и много преработени храни. Това е стабилизатор и сгъстяващ агент (добавя се в много храни), който придава мека и гъста текстура на брашното. Тези протеини в глутена могат да навредят на имунната ви система и често дори не обръщаме внимание на това, което тялото ни подсказва чрез проявата на различни неразположения.

Чувствителността към глутена може да наруши храносмилането ви и да увеличи риска от  трупане на излишни килограми. Глутенът може да причини възпалителни реакции в организма и да предизвика автоимунни състояния, като астма, алергии, проблеми с щитовидната жлеза, артрит и лупус.

Глутеносъдържащите зърна също съдържат лектини и фитати, които могат да доведат до инсулинова резистентност и повишаване на кръвната ви захар, което затруднява изгарянето на мазнините. Ето защо избягвайте пакетирани и преработени храни, овесени ядки, а обикновените брашна може да замените с оризово, бадемово, картофено, царевично. 

5 добри причини да хапвате сушени смокини

Соеви храни

Ако се опитвате да загубите излишно тегло, изключете от менюто си соевите храни. Смята се, че консумацията им може да повлияе върху баланса на хормоните и функцията на щитовидната жлеза. Също така, те са твърде преработени и генетично модифицирани.

Соята е богата на фитати, които блокират абсорбирането на основни минерали като калций, магнезий, мед, желязо и цинк. Също така е пълна с трипсинови инхибитори, които могат да повлияят на протеиновото храносмилане и да причинят панкреатични разстройства. Това е лоша новина за здравето на костите и може да увеличи нуждата на тялото от витамин D.

Естроген - подобните съединения в соевите продукти, могат да стимулират мастните клетки да растат и да се увеличават, причинявайки на тялото да произвежда повече мастна тъкан. 

Преработени храни

Почти 90% от това, което всеки ден хапваме, е обработена храна. Бързи закуски, колбаси, бургери, картофки, чипсове и т.н. Обикновено тези храни съдържат много сол, нездравословни мазнини, захари, соя, глутен, изкуствени консерванти и оцветители, които крият риск не само за вашата фигура, но за цялостното ви здраве.

Дори и всеки ден да спортувате, ако не изключите от менюто си преработените храни, шансът да редуцирате излишните килограми се намалява значително. 

Маслото е по-полезно, отколкото предполагаме

Захар и изкуствени подсладители (фруктоза, царевичен сироп и други)

Захарта и изкуствените подсладители предизвикват повишаване на нивата на кръвната захар, което предизвиква покачване на инсулина, забавяне на метаболизма и трупане на излишно тегло. 

Консумацията на захар, подсладени напитки, сладкиши и т.н., може да бъде ключов фактор за затлъстяване.

Свързани статии

Заедно с изкуствените подсладители, могат да причинят така наречената калорична дисрегулация, при която тялото ви губи способността да съотнася степента на сладостта на храната с броя на калориите, които съдържа, като по този начин вие приемате по-голямо количество храна. 

Също така големите количества захар предизвикват синтеза на хормони на стреса, които причиняват наддаване на тегло. 

Снимка: istock

Коментирай