Здраве и красота

Найлоновите опаковки водят до рак

20.01.2009г. / 09 25ч.
Аз жената
Найлоновите опаковки водят до рак

След като се заговори за екологичен начин на живот, чак тогава излезе наяве и версията, че найлоновите пликове могат да причинят рак. Ако купувате пакетирани млечни продукти, трябва да имате едно на ум.

А кой ли в днешно време не купува кашкавал, сирене, месо и какво ли още не във вакуумирани опаковки от найлонови пликчета? Безспорно е много по-удобно и по-евтино и за производителите на хранителни продукти, и за продавачите, които вече не бъркат с голи ръце в саламурата и увиват в амбалажна хартия, но се оказва, че прогресът е вреден. Според последни изследвания поливинилхлоридът, от който се правят някои видове найлон, прониква в мазните продукти когато е в досег с тях и попадайки в организма, предизвиква промени на клетъчно ниво. По този начин се активират генни мутации, които могат да прераснат в тумори.

Какво може да се направи?
Или за опаковане да се използва друг вид найлон, който обаче ще се окаже по-скъп, или да се върнем към добрите стари методи. Но ние като крайни клиенти никога не бихме могли да сме сигурни какъв точно е съставът на опаковката на половинката сирене, която сме купили. Нито пък можем да отидем да живеем на село и да водим екологичен начин на живот, връщайки се назад във времето.

Разбира се може да се използват тенекиени кутии, но пак има опасност, ако се използва като покривен лак бисфенол, който предизвиква диабет и сърдечни болести.

Какво ни остава? Да изискваме по-голям контрол върху производителите и да има по-големи санкции за нарушителите, така че в крайна сметка да се храним с безопасни за здравето храни.

* * *

Днешните храни са безвкусни и некачествени
Какво са диоксини и къде се изследва месото за такива

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Бояна ( преди 11 години )
По повод найлоновите пликчета смятам че,в българия трябва да бъдат забранени за ползване.Но как,като никой не е заинтересован в България,нито се информира общността.И за двете страни-потребител и производител е адски скъпо и няма облагодетелстване от опитите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота