Здраве и красота

Тревожното разстройство (стресът) става все по-сериозен проблем и у нас

10.02.2009г. / 14 21ч.
Аз жената
Тревожното разстройство (стресът) става все по-сериозен проблем и у нас

Между 75 и 90 процента от заболяванията са свързани с различни форми на стрес. Това съобщи вчера на състоялата се среща със журналисти проф. д-р Стефка Янчева – завеждащ Първа клиника по неврология към университетската болница “Св. Наум” в София. Необходимо е да правим усилие да живеем с него, да го познаваме, защото той е неотменна част от модерния интензивен начин на живот. Доказано е, че в страните в икономически и идеологически преход, така наречените страни от бившия социалистически блок, стресът се среща по-често. Освен това интензивността на градския начин на живот предполага по-чести срещи със стреса, докато в малките населени места нервното безпокойство се провокира от финансови причини и по-голямата безработица.

Стресът представлява ответна, неспецифична реакция–физическа, емоционална или психологическа, която активизира организма, така че той да избяга от тази ситуация или да се справи с нея. Емоционалната реакция се появява едновременно с физиологичните симптоми в организма. Сам по себе си стресът не е болест, но в зависимост от начина, по който различните хора реагират и в зависимост от това дали го преодоляват, той може да доведе до редица заболявания.

Запознайте се със стреса
Стресът има няколко фази на протичане. Първата фаза представлява сблъскване с необичайната ситуация – тази фаза е градивна, позитивна. В това време се активизира нервната система, настъпват физиологични промени, изостря се вниманието, повишава се концентрацията, в следствие на което работоспособността на човек се повишава. Ако този стадий продължи по-дълго време, настъпва втората фаза и човек започва да се оплаква от пренапрежение. Тук е време за противодействие – немедикаментозно или медикаментозно (хранителни добавки). Третата фаза е така нареченият хроничен стадий. Той се характеризира със засилени симптоми – лесна уморяемост, загуба на сън и лошо качество на съня, сутрешно главоболие, главоболие в края на деня. Човек става раздразнителен, избухлив или изпада в депресивни състояния. Последната четвърта фаза настъпва, когато човек е изчерпал всички възможности и не може сам да се справи със стреса. През тази фаза може да се появят различни заболявания. Започва да страда централната нервна система, сърдечносъдовата система – появява се артериална хипертония, захарен диабет, стенокардни оплаквания, различни видове аритмия – оттук може да се стигне до мозъчни инсулти. Страда също стомашночревният тракт – гастрит, колит, Отслабва имунната система. Може да бъде увредена щитовидната жлеза.

Видове стрес. Как да се справим с тревожните разстройства

* * *

Ежедневният стрес, виновен за главоболието
Да си помогнем сами в борбата срещу стреса
Как да се справим със стреса при неуспех?
Стресирани ли са днешните деца?
Стресът – ние него или той нас

Коментирай