Здраве и красота

10 хитрости за заличаване на стрии

Как да ги направите по-малко видими

30.08.2022г. / 12 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стриите са един от най-неприятните проблеми, които могат да засегнат кожата. Появяват се по различни причини – промени в теглото, хормонални смущения, бременност, поради генетични особености на кожата. Могат да засегнат различни части на тялото, най-вече бедрата, дупето, кръста, корема, гърдите, ръцете.

Места, на които често се появяват стрии през бременността

Обикновено се появяват като по-бели и нежни линии по кожата, но могат и да са в червено-лилав цвят. Не се повлияват от слънцето, както здравата кожа с ненарушена структура, а остават с по-бял цвят и са все така видими. Това може да е наистина смущаващо за много хора и може да понижи самочувствието им.

Как да направите стриите по-малко видими с помощта на домашни средства?

1. Арганово масло

Аргановото масло е богато на витамин Е, който повишава еластичността на кожата. Втриването на арганово масло в зоните със стрии или в зоните, в които потенциално могат да се появят, намалява видимостта им. Редовно правете масажи с арганово масло сутрин и вечер в зоните със стрии.

Домашен биокрем против стрии за бъдещи майки

2. Лимонов сок

Лимоновият сок е известен с избелващите си свойства. Той прояснява тена на кожата, стимулира обновлението на клетките и заличава несъвършенствата. Дължи тези свойства на лимонената киселина и витамин С в състава си, които имат мощен антиоксидантен и избелващ ефект. Втривайте пресен лимонов сок два пъти на ден в засегнатите от стрии зони.

3. Яйчен белтък

Белтъците на яйцата са с много високо съдържание на протеини и аминокиселини. Те са суперхрана за кожата. Редовното прилагане на яйчен белтък върху кожата повишава еластичността ѝ и подпомага заличаването на стриите или поне намалява видимостта им, като същевременно стяга кожата.

3 природни метода срещу стрии

4. Сок от картофи

Картофите са много богати на нишесте и ензими. В комбинация те имат свойството да проясняват тена, да изсветляват кожата и да влияят върху пигментните петна и стриите. Прилагайте редовно пресен сок от картофи върху стриите с кръгови движения сутрин и вечер.

5. Зехтин

Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини. Освен тях той доставя и ценни антиоксиданти, борещи се с възпаленията в кожата и тъканите. Зехтинът има свойството да възстановява увредените тъкани и да въздейства върху деленето и регенерацията на клетките.

6 етерични масла, ефикасни срещу стрии

Коментирай