Козметика и грим

Гъбичката, причиняваща пърхот

07.11.2007г. / 16 34ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Учените от козметичната компания P&G Beauty обявиха, че са успели да декодират изцяло генома на Malassezia globosa (M. globosa), естествено появяваща се гъбичка, която причинява появата на пърхот и други кожни заболявания при хората. Резултатите от разкодирането на генома са публикувани в онлайн изданието на “Бюлетин на Националната академия на науките” (PNAS).
Пърхотът и себорейният дерматит засягат повече от 50% от хората по света. Въпреки ролята на Malassezia при тези и други общи кожни заболявания, включително екзема, атопичен дерматит и псориазис, преди това проучване за гъбичката се знаеше много малко на молекулярно ниво. Освен това, разкодирането на генетичната структура на Malassezia може да помогне на учените да направят повторна оценка на параметрите, използвани преди за класификация на гъбичните организми.
M. globosa, която е сред най-малките свободно живеещи гъбични организми с проследен геном, се състои само от около 4 285 гена – грубо казано, 300 пъти по-малко базови двойки от тези в човешкия геном. Това е често срещана гъбичка, която живее върху кожата на хората и се храни с липиди – мастни вещества по повърхността на кожата. Човешкият организъм отделя по естествен път себум и други липиди в областта на кожата на главата, като по този начин създава отлична среда за развитието на M. globosa. Средностатистическият човек може да бъде гостоприемник на до 10 милиона гъбички от вида M. globosa. Симптомите на пърхота и себорейния дерматит се появяват тогава, когато се съчетаят следните три фактора: генетично предразположение към възпаления, наличието на себум върху скалпа и присъствието на M. globosa.
Резултатите от това изследване ще доведат до по-добро лечение на пърхота и себорейния дерматит за в бъдеще. “Цялостното разкодиране на генома на Malassezia открива невероятни възможности пред учените да разберат взаимодействието между гъбичните организми и хората”, казва доктор Томас Даусън, член на научния екип на P&G Beauty и основен автор на изследването PNAS. “Фактът, че декодирането на генетичната структура на микроскопичен организъм може да има широки последствия за човешкото здраве и агронауки, е невероятен.”

Семейството на вида Malassezia оказва влияние върху голям брой човешки здравословни проблеми. Докато M. globosa е свързана със състояния на възпаление, други видове Malassezia са особено опасни за индивиди с все още неизградена или увредена имунна система, в това число деца и възрастни хора, страдащи от автоимунни болести. Това семейство гъбички играе роля и при кожни и дихателни алергии.
“Това, което започна като усилие за отключване на механизма зад пърхота, отвори нови научни врати към разработването и подобряването на лекарства срещу пърхот и много други състояния свързани с Malassezia,” каза Джеймс Шварц, доктор и сътрудник в научния екип. “Този напредък беше възможен благодарение на сътрудничеството между множество институции и експерти по въпроса, и ние сме развълнувани, че нашите открития могат да донесат ползи за редица дисциплини и специалности.”
Malasseziaта е причинител на от меки до остри състояния, но на молекулярно ниво преди това проучване не беше известно почти нищо. Генетичната последователност на M. globosa е надхвърлила обхвата на потенциални цели за лечение от няколко диагностицирани характеристики до повече от 4,000 цели на молекулярно ниво.

Геномното декодиране стана възможно чрез технологии за изучаване на последователността на ДНК, разработени през последното десетилетие. Преди това учените изпробваха много различни химически съединения по метода на опита и грешката, за да намерят начини за лечение и намаляване на симптомите на пърхот. Фактически поради ранната по-неточна технология на културите, учените са предполагали грешно години наред, че пърхотът и себореята са причинени от различен вид гъбичка (Malassezia furfur). Използвайки молекулярната наука, екипът откри правилния вид гъбичка – първичен причинител на пърхот и това доведе до цялостно разкодиране на генома.

За пърхота
Какво е пърхот?
Пърхотът е възпалително състояние, което причинява сърбеж, напрегнатост и прекомерно люспене на повърхността на кожата на главата. Пърхотът е резултат от комбинация на фактори, активирани от естествено появяваща се гъбичка, наречена Malassezia. Отделните видове са предпоставка за други кожни заболявания при хората. Malassezia globosa (M. globosa), като цяло се помещават в богати на липид области като кожата на главата, лицето, гърдите и гърба. Пърхотът и повечето тежки себорейни дерматити засягат повече от половината възрастно население и всички етноси по света.

Етиология на пърхота
Пърхотът и себорейните дерматити се появяват когато трите компонента на нездравословния триъгълник са налице:
Себум: Кожата на главата произвежда естествени мазнини, наречени себум, включително триглицериди и мастни киселини, които предпазват косата и кожата върху главата. Идеалната околна среда за Malassezia се създава, когато съществува себум.
Malassezia: Тези гъбички живеят върху кожата на всички хора, добре развиващи се в области с висока концентрация на себум. Геномната последователност на M. globosa разкрива, че тя не е в състояние да произвежда мастна киселина, основна хранителна потребност на организма. Затова се снабдяват с мастна киселина от себума.
Възпалителна кожна реакция: хора с вродена склонност на възпалителна реакция (зачервяване, сърбеж) към мастната киселина са предразположени да страдат от пърхот и дерматити. Първостепенните фактори в индивидуалната податливост към пърхота още се изучават, но могат да бъдат свързани със силата на естествената бариера на кожата.

Общоприети митове за пърхота
Съществуват определен брой митове, асоцииращи се с пърхота.
Мит: Тези, които страдат от пърхот, имат лоша лична хигиена. Индивиди, страдащи от пърхот и дерматити имат генетична податливост да проявяват тези симптоми. Опитът да се компенсира с прекомерно почистване, използвайки редовно сапуни и шампоани, може само да влоши състоянието.
Мит: Пърхотът и себорейните дерматитни лечения са податливи на процеса tachyphylaxis (бързо намаляване на реакцията след първоначалното действие).
Разширени клинични тестове, базирани на третиране с шампоан с цинк, доказват, че не това е случаят. Допълнително проучване, представено на срещата на Американската Академия по дерматология през 2007 г., доказва, че когато измиванията с шампоани на основата на цинк се използват директно, пациентите не развиват съпротива към лекарството и симптомите на пърхот са намалени.
Мит: Пърхотът и себорейните дерматити са сезонни състояния.
Клинични проучвания показват, че в двата случая се наблюдава тежко люспене и наличие на организъм – причинител, M. Globosa, последователно през цялата година.
Мит: Лечението на пърхот причинява загуба на цвета при боядисана коса.
Съвременните шампоани против пърхот са слаби и безопасни за боядисана коса. Последователното измиване на боядисана коса с шампоан с цинк показва, че ефектът не е по-различен от измиване с обикновен козметичен шампоан с течаща чешмяна вода.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ivena ( преди 11 години )
Ima nqkoi veroqtnosti parxuta da prichini kosopad no ako se spre navreme moje da bade ovladqn dori izlekuvan napalno>V momenta polzvam italianska kozmetika za kosa EKS-seriq protiv kosopad i sam dosta ocharavane opitaite!Kasmet
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dora ( преди 11 години )
от каде може да се вземе този гел против пърхот Алзеда има ли го в аптеките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
jo ( преди 11 години )
dorina ne moje da se polu4i kosopad ot purhut ne se pritesnqvai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
jonkata ( преди 11 години )
ot 3godini nqkade imam parhut i sam izporgval po4ti vsi4ki 6ampoani protiv parhut nito edin ne mi pomogna daje nqkoi mi navredixa pove4e.no tova lqto parhuta mi iz4ezna.sled kato se varnax ot moreto ve4e nqmax tolkova mn parhut zaradi slanceto i morskata voda skalpa mi zazdravq. no sega pak sabo4va da mi se poqvqva. az sam na 15godini i ne smqtam 4e nqma le4enie i ba6ta mi e imal parhut daje dosta no sled kato e minal pyberteta se e opravil imaite tarpenie s vremeto 6te se opravite sedete pove4e vreme navan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Марвин ( преди 11 години )
Пърхотът трябва и може да се лекува.Проблемът е че някои шампоани и продукти против пърхот само временно го отстраняват.Има една козметична серия PURITY на EKS италианска козметика за професионалисти, в която има пеленг за скалпа.Той отстранява причинителя и лекува.Ефекта е след първия път.А след 30 дни косата ви става невероятна. Аз съм много много щастлив че този продукт го има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
joro ( преди 11 години )
Хора, използвам алзеда гел и ви казвам, че още от първия път имаше НЕВЕРОЯТЕН и забележим ефект. Нека да не изброявам всички препарати, които съм използвал, че списъкът ще бъде дълъг, но такъв моментален и силен ефект не съм видял. Моля се да продължи така да ми действа и да ме излекува, да не се появи отново заради някаква резистентност, но действително имах страшно тежка форма на пърхот. Искрено ви го препоръчвам да го изпробвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
сийка ( преди 11 години )
Кажете ако някой знае ефикасен крем за суха зачеррвена кожа,мисля че това е някакъв себореен дерматит.Благодаря ви предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
Изпробвах новия гел против пърхот Алзеда. Това е най-ефективният продукт който съм използвам нанася се без отмиване. От доста време ползвах низорал, хед ен шоудърс но с този гел има видима разлика още на втората седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Анета ( преди 11 години )
Здравейте! Аз намерих един нов продукт на пазара. Гел против пърхот "Алзеда" - български продукт. Искам да ви кажа, че вече не може да впечатли нито един друг противопърхотен продукт, защото гелът, за разлика от шампоаните остава на "скалпа" и действа. Шампоаните си ги отмиваш и само си мислиш, че правиш нещо. Много се радвам, че някой в нашата държавица най-накрая вече е направил качествен продукт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
адриана ( преди 11 години )
ani slavkova da ti kaja 4e ne strada6 ot kosopad normalno e na den da padat do 100 kosama a na tebe ti padat 50 dori e mn malko taka 4e skopoino ni6to ti nqma polzvai nisoral i parhota 6te ti mine
отговор Сигнализирай за неуместен коментар