Цветя

Хрумвало ли ви е да отглеждате гербер у дома?

Те не са цветя единствено за букети!

14.07.2015г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Свикнали сме герберът да се продава като акцент в готовите букети или като единично цвете в цветарските магазини. Но може да се отглежда и в домашни условия и то много успешно.

Герберът произхожда от Южна Африка, Мадагаскар и Азия. Познати са около 40 вида гербери. Могат да се отглеждат както в градински условия, така и в домашни. У нас предвид климатичните условия най-добре виреят като саксийни цветя.

Герберът цъфти в разнообразни нюанси – жълто, оранжево, червено, розово. Цъфтежът е от май до август.

Местоположение


За добрия растеж на гербера е необходима много светлина. Поставете го на директно огряно от слънцето място. През зимата също е важно растението да бъде изложено на източен или западен прозорец.

Температура

През лятото най-добрите температури за гербера са между 23 и 27 градуса. През зимата не трябва да падат под 15. 20 градуса е най-оптималната температура в този период.

Поливане


Почвата трябва да бъде непрекъснато влажна. Поливайте умерено, но постоянно. Ако забележите, че горният слой на почвата засъхва, полейте веднага. Не трябва да се допуска изсъхване на почвата.

Въздушната влажност също е много важна.

Почва

Свързани статии

Герберът не е капризен към почвата. Важно е единствено почвата да е рохка, пропусклива и добре дренирана, за да се оттича излишната вода.

Торене

Наторява се през около 3 седмици, най-вече в активния период на растението – от април до септември.

Размножаване


Размножаването на гербера е много лесно. То става чрез разделяне на коренищата. Не се притеснявайте, ако цъфтежът се забави след размножаването – това е нормално.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай