Цветя

Хризантемата озарява дома като слънце

Съвети за отглеждане на красивото цвете

12.08.2015г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хризантемата е красиво и слънчево саксийно цвете. Ботаниците са разработили специални сортове, които цъфтят по всяко време на годината, така че ако искате често цъфтящо украшение за дома и градината, хризантемата е подходящ избор.


Красивото цвете цъфти с едри пъстри цветове. Хризантемата е висока около 30-40 см.

Интересното при това цвете е, че се среща в абсолютно всички цветове, освен в синьо. При правилно полагане на грижите за хризантемата, тя ще ви се отблагодари с 8 седмици непрекъснат цъфтеж.

Местоположение и осветление

 
Хризантемата предпочита защитени от течение места. Много е важно да изберете добре осветено кътче с пряка слънчева светлина, но не и по обедно време. Затова най-подходящи са източните и западните изложения.

Поливане

Поливането е редовно, ежедневно. Почвата трябва да се поддържа влажна непрекъснато, но не мокра.

Влажност на въздуха

 

Свързани статии

Леко повишената влажност на въздуха се отразява добре на хризантемата, затова е добре да пулверизирате листата през няколко дни. Внимавайте да не пръскате цвета, ако има такъв.

Температура

Хризантемата не обича горещините. Най-добрата температура за нея е с максимални 20 градуса. През зимата минимумът е 10 градуса.


Размножаване

Хризантемата не е особено лесна за размножаване. Някои сортове изискват оформянето на стъблени резници, други се размножават чрез семена напролет. 

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай