Тя, звездата

Гери Дончева: Ще представя България на Miss Global 2015

Една жена, която често преоткрива себе си

10.10.2015г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Гери Дончева

Гери Дончева

В рубриката ни „Тя звездата“ често ви срещаме с жени, които по един или друг начин са успешни и вдъхновяват. Днес ви представяме Гери Дончева. Една млада дама, която има много таланти и непрекъснато намира с какво да ни изненада.

От около 15 години се занимава професионално с мода и противно на схващането, че моделите не са интелигентни, Гери владее немски, руски и английски език. Възпитаничка е на УНСС и Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Има редица успешни участия на конкурси за красота у нас и в чужбина. Обича да пее, да пише и да се занимава с благотворителност. В интервюто, което даде специално за читателите на Az-jenata.bg, Гери Дончева споделя повече и за поредния световен конкурс Miss Global 2015, който й предстои след дни. Вижте повече в следващите редове.

Здравейте! В какво настроение Ви откриваме?

Днес, въпреки че вали, съм в страхотно настроение. От сутринта денят тръгна добре – всичко ми е по вода.

Как минава един Ваш ден?

Напоследък дните ми са доста интензивни. Всяка сутрин закусвам вкъщи, ходя на фитнес около час и половина-два, прекарвам 2-4 часа в студиото, творя. Занимавам се и със задачи от лично естество, изобщо всичко се случва по график.

Преди месец излезе от печат втората Ви детска книга „Приказни истории – телефон“. Какво Ви провокира да започнете да пишете за деца, вместо за възрастни?

Винаги съм пишела някакви текстове за деца, просто в един момент събрах смелост да ги издам. Много се интересувах от детска психология, интересно ми беше да чета такава литература и до такава степен задълбах, че записах втора магистратура в Софийския университет – „Предучилищна педагогика“. Интересни са ми децата, харесвам чистото и непринудено общуване с тях, исках да направя нещо за тях.

Какво е посланието, което искате да предадете на малките, а и на нас възрастните?

Поуките, които всеки читател може да си изведе от приказките в книгите ми, са различни, обаче са в една обобщаваща линия – доброто. Учат как и защо не бива да сме лакоми, че доброто винаги побеждава злото, учат на вяра в доброто и в добрия край.

Към представянето на „Приказни истории – телефон“ има и детска песничка. Как се роди идеята за нея и мислите ли, че един ден бихте издала албум с детски песни?

О, идеята дойде спонтанно. Беше естественото продължение на идеята за книгата „Приказни истории – телефон“. Сънувах мелодията за песента и като се събудих се „изстрелях“ към студиото преди да я забравя. Запях я на Николай Плачков, композитора на песента, той веднага направи аранжимент по нея, записа я на компютъра, а през това време аз написах текста.

Стана толкова добре, че ни остана само да запишем вокалите по нея. За целта помолих Мариета да участва в проекта, както и децата от ЛИПА (Liverpool Institute for Performing Arts в София). Румънеца и Енчев, които са продуценти на парчето, чуха какво сме записали и като по чудо не искаха да се променя нищо.

Мастерираха я и я издадохме. Идеята, че децата на България ще имат съвременна детска песен, беше страхотна и се прие радушно навсякъде! Мисълта за цял албум със съвременни детски песни ми допада, обаче си давам сметка колко дълъг творчески процес е, и нямам амбициите да стане на всяка цена и при всички положения. Може би един ден и това да стане, кой знае...

Скоро да очакваме ли нова приказна история?

Разбира се! Ще зарадвам малките читатели с още приказни истории скоро. Текстовете са написани, обработени през редактор и коректор, чакат да бъдат илюстрирани – един дълъг процес, който не може да се предвиди точно във времето поради своето арт естество. Александър Михов работи по илюстрациите.

Какво четете в свободното си време? Приказки?

Чета приказки за малки и за големи. Книгата за живота на Коко Шанел от Анри Жидел е като приказка за възрастни, а иначе чета и много нова детска литература, която намирам по книжарниците в чужбина, интересувам се как се изменя пазарът, какво харесват децата по света, какви стилове в илюстрирането са актуални, вид на хартията и прочее.

Какво освен писането Ви вдъхновява?

Всъщност не писането, а децата ме вдъхновяват. Общуването с тях. Вдъхновяват ме малките неща от живота, спонтанните добрини, на които ставам неволен свидетел, мотивирам се и от постиженията на емоционално силни хора – хенди кеп хората например. Вдъхновява ме доброто.

А музиката? Подготвяте ли нов музикален проект?

Музиката е голяма страст за мен. Имам няколко проекта, които са в процес на работа и когато екипът ми и аз сме готови с ново парче – веднага ще го издадем. Румънеца и Енчев са перфекционисти и изпипват всеки детайл, всеки звук, искат да се уверят, че издават нещо добро, затова се работи по-дълго.

Какво място заема модата на този етап в живота Ви?

Модата винаги е била неизменна част от живота ми и въпреки, че в момента имам други приоритети, бих казала, че все още заема едно от челните места. Участвам в модни дефилета, които добре подбирам, на дизайнери, които познавам лично. Тази година се включих и в седмицата на модата в Лас Вегас, както и в Софийската (като по-големи модни форуми).

Днес заминавам за Манила (Филипините), където ще представя България на световния конкурс Miss Global 2015 – една американска организация с дългогодишна история и традиции, с желязна дисциплина и безпощадни кастинги. Ще прекарам две седмици там и ще се боря за отличното представяне на нашата мила родина.

Разкажете малко повече за конкурса. Как Ви допуснаха, как ще протече, за тоалетите, с които ще се представите.

Кастингите за Miss Global 2015 започнаха още докато бях в Ню Йорк. Красиви момичета от цял свят на възраст между 18 и 35 години ще се борят за тази световна титла, а аз съм първата българка, която някога е участвала в него. Освен националността ми мисля, че ги впечатли и това, с което се занимавам – книгите за деца, двете магистратури, които имам, благотворителната ми дейност, музиката...

По време на кастингите тялото ми не беше в топ форма, тъй като в Америка не се храних според програмата си, а и знаете – всичко е бургери и пържени картофи, и нещата бяха на кантар. В крайна сметка ме одобриха и подготовката ми започна веднага – облекла, речи, тренировки. Исках да се придържам към идеята за българското и затова исках само български дизайнери да ме облекат за конкурса.

Речено – сторено! Поля Кинова и Стоян Радичев ми осигуриха официалните облекла, Веселка Крачунова се погрижи за тоалета на тура с ежедневните облекла, спортни обувки от Йордан Гълъбов, а народната носия е осъвременен вариант – специално направена от Ирина Сардарева – къса памучна рокля в натурален цвят и с ръчно направени български шевици – идеално за жегите в Манила.

Целта ми да участвам на този конкурс е да популяризирам България като туристическа дестинация и не само. Трябва повече хора да научават за нашата мила родна страна, защото е прекрасна! Конкурсите за красота са повече политически, отколкото естетически, затова се стремя просто да имам едно достойно и успешно представяне.

Имате много таланти. Какво Ви помага да преоткривате непрекъснато себе си?

Мисълта, че човешкият ум може да постигне всичко, стига да го пожелае, ми помага да вярвам, че мога да реализирам всичко, което пожелая. Вярата на близките ми хора в мен ме зарежда най-много! Реализирайки различни проекти виждам, че съм способна на неподозирани неща и това ми помага да се преоткривам непрекъснато.

Как поддържате перфектната си визия?

Ходя шест пъти седмично на фитнес, прекарвам там около час и половина-два. Старая се да се храня поне по 4-5 пъти на ден (малките порции се усвояват по-добре от организма) и спя поне по осем часа на нощ, понякога и следобед за няколко часа. Също така, лятото се старая да се придвижвам предимно с велосипед.

Кой е любимият Ви тоалет от гардероба? Имате ли любим дизайнер?

Всеки сезон имам нещо ново, което обичам да нося повече от другите си дрехи, сега съм влюбена в един кожен клин и кожено елече, може би защото се повлиях от готик течението, което се котира в модата в последно време. В колекцията на всяка марка мога да открия нещо емблематично и страхотно, нямам любим дизайнер, обаче напоследък много ми допадат нещата, които правят братята Dean и Dan от Dsquared2.

Какво прави една жена уникална?

Всеки човек е уникален по своята същност, но за да се откроява тя или той е нужно да имат собствен стил. Както е казала Коко Шанел „Модата се мени, но стилът е вечен“!

Велики жени, които в някакъв момент са Ви вдъхновили?

Вдъхновяват ме Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, принцеса Даяна, Кейт Мидълтън, Коко Шанел – все жени, чиято поява на този свят е променила историята завинаги, жени със силна воля, търпение и безумна динамика в живота си. Жени, чийто живот е пример за всички нас, че доброто съществува, стига да отвориш очите си за него.

Имате ли девиз или любима мисъл, която Ви помага да вървите напред?

„Доброто винаги побеждава злото“. Също и: „Накрая винаги всичко е наред. Ако не е наред значи, че това не е краят!“

Имате ли хоби?

Обичам да редя пъзели, въпреки, че напоследък имам все по-малко време за тази си страст.

Има ли любов в живота на Гери Дончева?

Любовта е навсякъде около нас. Музиката е любов, изкуството е любов, безграничните приятелства са любов, децата по света са любов, пътуването е любов. Имам ги тези неща.

Вашето послание към читателките на Az-jenata.bg...

Скъпи читателки, вярвайте в себе си! Вярвайте в доброто у хората, в доброто у себе си! Правете добрини, развивайте се, мечтайте! Интересувайте се от истинските неща от живота и знайте, че накрая винаги доброто побеждава злото!

Снимките са предоставени от Гери Дончева.

Коментирай