Нежна като цвете

Мощна подхранваща маска за коса с авокадо и жълтък

Как да си я приготвим у дома?

12.06.2015г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има ли косата ви нужда от хидратиране, омекотяване и съживяване? Косъмът ви изгубил ли е еластичността и блясъка си?

Ако отговорите на тези въпроси са „да“, вие имате нужда от мощен лек за вашата коса! Кой би могъл да ви го даде? Ще ви предложим специална маска за коса, решаваща всички тези проблеми на косата!

Домашно приготвената маска за цялостна грижа за косата е с авокадо и жълтък. Тези два изключително полезни натурални продукта имат много ползи за косъма.

Авокадо

Авокадото съдържа мощни фитохимикали, антиоксиданти като витамин А, Е, D и В6, аминокиселини и минерали като калий, мед, желязо и магнезий.

То подпомага растежа на косата и предотвратява косопада. Добавя блясък и прави косъма лъскав и еластичен. Авокадото още допринася за ускоряване деленето и обновяването на клетките. Опитомява буйната и къдрава коса.

Задържа влагата в косата и я подхранва в дълбочина. То има силата да укрепи добре корените и да заздрави косъма до върха.

Яйчен жълтък

Яйченият жълтък съдържа хранителни вещества, включително витамини от групата В, витамин А, цинк и множество протеини.

Всички те осигуряват необходимата „храна“ за корените и косъма по цялата му дължина. Яйченият жълтък подпомага растежа и укрепва фоликулите с протеини и лецитин.

Освен това той е мощен хидратант. Съдържа още така необходимите сяра и витамин В12, които придават обем на косата. Сярата е елемент, който заедно с цинка влияе пряко на пърхота като облекчава сърбежа по скалпа, както и лющенето.

Крайният резултат от употребата на яйчен жълтък е копринена и блестяща коса.

Как да си направите маска с авокадо и яйчен жълтък?

Ще ви трябват:

½ добре узряло авокадо
1 жълтък
вилица за размесване
малка купа

Начин на употреба:

1. Смесете

Смесете съставките. Първо ги намачкайте с вилицата, след това ги пасирайте добре, докато се получи гладка смес.

Свързани статии

2. Нанесете

Намокрете косата под душа. Нанесете маската за коса като започнете от скалпа към върховете на косъма. Важно е целият обем на косата да бъде покрит с маската. Нежно започнете да масажирате в продължение най-малко на 5 минути.

3. Изплакнете

Измийте косата със хладка вода. Изплакнете толкова пъти, колкото е необходимо, за да премахнете всички остатъци от маската.

4. Шампоан

Измийте косата с шампоан. След това отново изплакнете.

Съвети

  • Когато смесвате авокадото и жълтъка трябва да ги намачкате добре, за да няма бучки. Ако има малки бучки, може да имате проблем с отмиването на авокадото от косата.
  • Ако това се случи, използвайте едър гребен, за да премахнете топчетата от косата.
  • Не използвайте гореща или топла вода, за да измиете косата. Това ще предизвика процес на готвене на яйцето в маската, което също може да предизвика проблеми.
  • Наблегнете на количеството от маската в краищата на косъма, защото това е мястото, където косата се уврежда най-силно.
  • Нека косата да изсъхне по естествен път след процедурата. Сешоарът намалява ефекта от маската.
Коментирай