Семейство

Интересни и непознати факти за Ниагарския водопад (галерия)

Ниагара са група големи водопади на едноименната река

09.01.2017г. / 08 01ч.
Михаела Лазарова
Ниагарският водопад. Снимка: Reuters

Ниагарският водопад. Снимка: Reuters

Природата е създала невероятни красоти и чудеса по целия свят. Някои от тях много трудно могат да бъдат описани с думи, трябва да се видят. Едно от тях е Ниагарският водопад. Величествен, красив, а грохотът на падащата вода сякаш разказва на милионите туристи своята вековна история. Споделяме някои любопитни факти за Ниагара, както и забележителни снимки.

Ниагарският водопад се намира на границата между Канада и САЩ.

Ниагара са група големи водопади на реката със същото име.

Река Ниагара е с дължина около 58 километра – от езерото Ери до езерото Онтарио. Най-дълбоката част на река Ниагара е точно под водопада. Нейната дълбочина е равна на височината на водопада – 52 метра.

Около 500 други водопади в света са „по-високи“ от Ниагара. Керепакупай меру или Анхел във Венецуела е най-високият водопад – 979 метра, през който обаче пада много по-малко вода. Комбинацията от височина и обем вода е това, което прави Ниагарския водопад толкова красив.

Ниагарският водопад е източник на водноелектрическа енергия.

Приблизително 90% от рибите, които „пътуват“ през водопада успяват да оцелеят. Смята се, че бялата пяна, която се образува от падането на водата, действа като възглавница за рибите.

При сегашния темп на ерозия, учените смятат, че Ниагарският водопад ще се разруши след около 50 000 години.

Първият човек, който се е осмелил да премине през водопада е 63-годишен учител. Направил е това в бъчва. Има и други смелчаци, които са се опитвали. Някои от тях са пострадали, а други са намерили смъртта си.

Около 20% от питейната вода в САЩ минава през Ниагарския водопад.

Свързани статии

Въпреки че това не е най-високият водопад в света, той е най-бързо движещият се. Той е резултат от ледниците от преди 10 000 години. Части от филма "Карибски пирати" са заснети в Ниагарския водопад.

Първото преминаване над водопада на тънко въже е направено през 1859 година.

Всяка година около 30 милиона туристи посещават Ниагарския водопад.

Niagara Falls State Park е най-старият парк в САЩ, създаден през 1885 година.

Коментирай