Reality/TV

Традиционни български гозби в кухнята на MasterChef

Участниците ще трябва да приготвят и Еленски бут от свинско

09.05.2017г. / 11 37ч.
Аз жената
Снимка: btv

Снимка: btv

Във вторник от 21:00 часа по bTV отборната битка в MasterChef ще започне фатално за някого. Двама души ще се борят за едно място и възможността да се спасят от стрес тест, а капитаните на отборите ще поощряват раздаването на максимум, високите изисквания към собствените резултати и разбирателството между партньорите.

Но Chef Виктор Ангелов, Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев са подготвили поредното предизвикателство към претендентите за титлата MasterChef и голямата награда от 100 000 лева – да забравят за комфорта на домашната кухня, както и екипната работа с хора, които харесват.

Взискателното жури ще им възложи приготвянето на тристепенно меню от предястие, основно и десерт, като всеки член на отбора ще отговаря за една степен, а задължително изискване ще е да използват само един от три кухненски съда – обикновен тиган, грил тиган и касерола, и то без фурна. Хоби-готвачите ще се изправят пред въпроса за контрола на своите колеги индивидуалисти, пълната творческа свобода и разпределението на посудата.

Хигиената на готварските станции и хармонизирането на ястията в цялостното меню ще бъдат подчинени на доверието в силните играчи, демокрацията и условието всичко да бъде красиво, вкусно, цветно и с въображение.

Мида с кокосов ром и крем от круша и скарида ще се съревновава с риба тон, скарида и мида върху зеленчукови желета, филе миньон със сос от трюфели и манатарки ще се сблъска със свински врат с блъди Мери сос и гриловани зеленчуци, а шоколадовата поничка с плодове – с панакота с бял и млечен шоколад и маскарпоне.

Какви са спецификите при техниката на желирането, ядливи ли са пънчетата на гъбите шийтаке, може ли презентация в стилистиката на 70-те да предизвика аплодисменти и кой ще впечатли журито, зрителите ще видят във вторник.

В първата част от стрес теста Виктор Ангелов, Петър Михалчев и Андре Токев ще проверят познанията на кулинарите в областта на българската национална кухня. Те ще трябва да разпознаят и опишат всички продукти в емблематичното ястие капама със затворени очи, доверявайки се изцяло на вкусовите и обонятелните си сетива.

Който е описал най-много от 20-те продукта в капамата, ще се спаси още на този етап, а останалите ще готвят само със съставките, които са познали. Възможно ли е да се получи гурме без сол или само с протеини, колко бахар е достатъчно, може ли коктейл да замести сос и кой гледа най-сърдито в кухнята на MasterChef?

В битката за оцеляване двама гладиатори ще се борят да впечатлят взискателното жури и да защитят мястото си в играта с предястие и основно ястие с риба. В рамките на 30 минути те ще готвят като за последно, ще използват преимуществата си, ще сравняват съобразителността и бързината си.

Битката ще е по-тежка от всяка друга, всяка грешка ще коства много, а накрая вкусът ще реши съдбата на един от тях. Но изненадите не спират дотук – в едно от ястията те ще трябва да интегрират задължително традиционния Еленски бут от свинско. Каква е легендата за автентичния местен деликатес и кой ще напусне кухнята на формата – гледайте тази вечер.

Коментирай