Свободно време

Московска афера

14.07.2010г. / 13 31ч.
Аз жената
Московска афера

Асът на шпионския трилър
Наричат Даниъл Силва „майстор на международния трилър“, „един от най-добрите американски писатели“, „асът на шпионския роман“. Критиците го сравняват с писатели като Джон льо Каре и Иън Флеминг, а милиони читатели по света с нетърпение очакват поредната му книга. Завладяващи, напрегнати, наелектризиращи, майсторски написани са най-често използваните думи, с които описват романите на бестселъровия автор Даниъл Силва.

Преди обаче да се нареди сред най-продаваните писатели на трилъри в света, Силва работи като журналист. Като кореспондент на Юнайтед Прес Интърнешънъл отразява военните конфликти в Средния изток и Персийския залив, а след това е назначен за изпълнителен продуцент на токшоу предаванията по Ен Би Си. След успеха на първия му роман – „Невероятният шпионин“, Даниъл Силва напуска телевизията, за да се отдаде изцяло на писането. Със следващите книги популярността на автора продължава да нараства, но големият пробив идва с четвъртия му роман – „Художникът убиец“. В книгата за пръв път е представен Габриел Алон – художник реставратор и агент на израелските тайни служби. Заглавието поставя началото на една от най-успешните серии шпионски романи и печели за автора световно признание и слава.

Десет години след излизането на „Художникът убиец“ заглавията от поредицата с Габриел Алон са вече девет на брой, като всички са заемали челни позиции в престижните класации за бестселъри. Серията е преведена на повече от 30 езика, а Габриел Алон е обявен за „най-добрия образ на шпионин в литературата, откакто Иън Флеминг създаде Джеймс Бонд“ (Роки Маунтин Нюз).

За книгата
Габриел Алон трябва да прекъсне медения си месец, защото от Мосад го изпращат в Рим да приеме съобщение от руски разследващ журналист. Руснакът твърди, че иска да предупреди за сериозна заплаха за сигурността на Израел и Запада. Минути преди да се срещне с Алон, журналистът е убит въпреки строгите мерки за сигурност.

При създалите се обстоятелства се налага Габриел да замине под прикритие за Москва. Там той разбира, че руският олигарх Иван Харков подготвя сделка за доставка на много опасни оръжия на Ал Кайда.

За да предотвратят грозящата опасност, Мосад и западните служби за сигурност трябва да проникнат в обкръжението на Харков. Такава възможност възниква, когато се разбира, че съпругата на олигарха колекционира платната на известна импресионистка. Но Иван става много подозрителен и операцията е на път да се провали.

Откъс от интервю с Даниъл Силва по повод премиерата наМосковска афера

Това е осмото заглавие в поредицата с главен герой Габриел Алон. Защо точно в тази книга за пръв път действието се развива в Русия?
Замислям го от много време. Все пак израснах с класическите шпионски романи за Студената война. В колежа изучавах руска история и външна политика на Съветския съюз. Дори исках да работя като кореспондент в Москва. Когато започнах да пиша, Студената война беше свършила, но знаех, че в Русия скоро ще дойде на власт нов „цар“ и ще ни предизвика отново. И ето че новият цар се появи – Владимир Путин. Критиците му скоро започнаха да умират по мъчителен начин при мистериозни обстоятелства. Когато през 2006 г. Александър Литвиненко беше отровен в Лондон, разбрах, че е настъпил моментът Габриел Алон да отиде в Русия.

Защо избрахте това заглавие?
Злодеят в книгата – Иван Харков, е събирателен образ на руските олигарси, за които четем във вестниците. Посредством заглавието и атмосферата на романа се опитах да напомня за същината на Студената война, съотнасяйки я към настоящия момент. Исках да създам усещането, че вероятно положението в Русия не се е променило много. Може би поредният цар, поредният Сталин е на власт. Не случайно финалните сцени в „Московска афера“ се развиват на Ленински проспект. Ленин е наложил комунизма в Русия, а един от централните булеварди все още носи името му.

Преди обаче да изпратите Габриел в Москва, вие сте прекарали едно лято там. Какви са впечатленията ви?
Влюбих се в Москва. Въпреки кошмарния трафик, предизвикателството си заслужава, защото това е град с богата история. Освен това е и град на огромни противоречия. На метри от мавзолея на Ленин се намира един от най-луксозните търговски центрове в света. Всяка вечер в бара на хотела облечени в дизайнерски костюми руски милионери сключваха сделки на перфектен английски. Охраната им дори не си правеше труда да крие оръжието си. Ето защо наричам Москва „Дивия изток“. Излишно е да казвам, че е идеална сцена за шпионски трилър.

В книгата често шеговито повтаряте, че най-големите неща в света са в Русия.
Навсякъде, където отидех, повтаряха едно и също: най-големият хотел в света, най-голямата камбана, най-големият търговски център... Една вечер, минавайки покрай една от сталинистките сгради, шофьорът на таксито ми каза: „Всичко в тази страна трябва да е най-голямото, най-високото, най-бързото и най-доброто. Ние не можем да живеем като нормални хора“. Думите му ме поразиха и ги използвах за основа на книгата.

Били сте на Лубянка – щабквартирата на КГБ, понастоящем управление на ФСБ. Разкажете ни повече.
Подадохме молба да ни допуснат там и към края на посещението ни в Русия ни се обадиха. Очакваше ни полковник на видима възраст около 50, в добра форма. Не говореше английски, екскурзоводът ни превеждаше. Не ни показа всичко, но преживяването беше незабравимо.

ВМосковска аферане се изказвате особено ласкаво за новите управници на Русия. Не се ли притеснявате от мнението на господин Путин?
Министър-председателят Путин е твърде зает да чете много американски трилъри. Но кой знае? Все пак е бил директор на ФСБ. Мисля, че романът ще му хареса.

В романа се засяга и темата за убийствата на журналисти. Разговаряхте ли с руски репортери?
Да, и те много ми помогнаха. Впечатлих се от тяхната смелост и принципност. Малко хора съзнават, че в Русия е опасно да си журналист. Русия е на трето място след Ирак и Алжир по броя на убитите репортери, оператори и фотографи. Половината от убийствата са поръчкови и извършени по време на управлението на Путин.

Какво ще се случи с Габриел Алон в следващата книга?
Шпионска тайна.

На книжния пазар от 09. 07. 2010 г.
Обем: 440 стр.
Корична цена: 11,95 лв.

* * *

“Правилата на отмъщението” от майстора на шпионския трилър на XXI век
Клубът на патриотите

Коментирай