Свободно време

„Сърце и душа“ – новият бестселър на ирландската кралица на романа Мейв Бинчи

10.10.2010г. / 16 53ч.
Аз жената
„Сърце и душа“ – новият бестселър на ирландската кралица на романа Мейв Бинчи

С типичните си усет към човешката природа, хумор и съпричастност Мейв Бинчи разказва една история за семействaтa, приятелите, пациентите и персоналa, които са част от клиника за сърдечни заболявания, за едно общество, застанало някъде между старата и новата Ирландия.

Историята е фокусирана върху живота на Клара Кейси – кардиолог с разрушен брак и пропаднала кариера. След като приема пост в болницата „Св. Бригита”, който всъщност не желае, тя се впуска в работа, за да забрави унижението от безбройните изневери на съпруга си. Но как да избегне живота у дома, където я чакат две вече големи дъщери, разчитащи все още на нея, сякаш са малки деца. Макар че е в центъра на сюжета, Кейси отстъпва място и на други герои като Деклан Карол – млад лекар в клиниката, който се опитва да уреди живота си, и Аня, асистентката на Клара, която е била принудена да напусне родния си дом в Полша заради връзка с женен мъж. Красива, работлива и скромна, Аня привлича вниманието на Карл Уолш, син на един от пациентите в болницата.

В романа „Сърце и душа” се пресичат и преплитат съдби и характери, които задържат вниманието на читателя до последната страница, а съпричастността и разказваческото умение на Бинчи превръщат четенето му в запомнящо се събитие.

Ако разказвачеството е вид изкуство, то Мейв Бинчи несъмнено е сред днешните му майстори – все пак тя е родена и живее в Ирландия, страна, известна със своите велики разказвачи.

Нищо в детството на бъдещата световна авторка не предвещава нейното поприще. Израснала в семейство на преуспяващ адвокат и енергична майка-домакиня, от Мейв се очаква да стане съпруга на уважаван юрист или способен лекар и да живее в луксозните квартали на Дъблин. Но момичето не проявява особен интерес нито към училището, нито към университета, макар да ги завършва успешно, живее в света на своите фантазии и мечтае за известност. Вместо в скъпи курорти и шикозни ресторанти, се чувства добре по места, където мечтаните от майка й бъдещи съпрузи дори не мислят да ходят. Пътува много, работи с деца в САЩ, живее в кибуц в Израел, прекарва почивките си по евтини места, където се чувства свободна. И отвсякъде изпраща у дома дълги и невероятно вдъхновени от пътуванията писма. Един ден родителите й решават да занесат писмата-пътеписи за отпечатване в “Айриш Индипендънт” и на журналистическия небосклон изгрява нова звезда. Младата жена се връща в Дъблин и става журналистка със собствена рубрика в „Айриш Таймс”.
След няколко години Мейв Бинчи напуска родната Ирландия и се премества в Лондон, където среща своя съпруг, детския писател Гордън Снел. Уверен в нейния талант, той я окуражава да започне да пише книги и така, на 43-годишна възраст, Мейв Бинчи публикува своя първи роман – и своя първи бестселър. Днес здраво свързаната с ирландската писателска традиция авторка има зад гърба си 11 романа, всички – бестселъри на „Ню Йорк Таймс”, включена е в книжния клуб на Опра Уинфри и с 45 милиона продадени екземплярa надминава по продажби дори Джеймс Джойс.

Стилът на Мейв Бинчи е наистина характерен – тя пише така, че те кара не само да се смееш и да плачеш, но и да съпреживяваш. Повечето критици определят книгите й като леки за четене, но в никакъв случай не и лековати, и подчертават особеното чувство на авторката за хумор и силен сюжет. Бинчи създава романи, които са достъпни, убедителни и същевременно деликатни. В тях може да се почувства усещането за общност на авторката с героите, образите са достоверно изградени и обвързани помежду си със сложни отношения. Ана Мърдок казва за нейните герои: „Всички тези хора, създадени с любов и истински, дарени с живот, благодарение на прозренията на Бинчи за човешката душа, ще се превърнат в част от вашите собствени спомени.”

ИК Емас

Корична цена: 16 лева

Коментирай