Свободно време

Бонзай, икебана и хайку за дните на японската култура

24.10.2011г. / 12 58ч.
Аз жената
Бонзай, икебана и хайку за дните на японската култура

От 26 до 30 октомври 2011 в София ще се проведат „22-ри дни на японската култура в България“. На 26 октомври от 18 часа се открива изложбата „Традиции и вдъхновения от Изтока“ в Държавния културен институт към МВнР (ул. „Алфред Нобел“ 2, срещу входа на МВнР).

Всеки почитател на традиционните за Япония изкуства икебана, бонзай и хайку може да се потопи в света на прекрасното и съвършеното. Входът е свободен, а организаторите на събитието – школата по икебана „Сога“ към Сдружение „Сога“ за популяризиране на източната култура, Бонзай Клуб – България и Български Хайку съюз ще въвлекат посетителите в процеса по подготвяне на творбите – едно малко бягство от динамичното ни всекидневие.

В рамките на изложбата ще се представи изкуството икебана от школата по икебана „Сога“ чрез композиции от разнообразни есенни цветя. Школата „Сога“ ще сподели на посетителите как вековната философия и принципи на това древно японско изкуство се пазят живи и до днес. Посетителите ще имат възможност да проследят процеса на подготвяне на композициите икебана.

Изложбата ще запознае посетителите също с тънкостите на бонзай изкуството. В буквален превод от японски „бонзай“ означава „засадено в поднос“. В Япония, където религията проповядва преклонение към природата, възрастта и предците на човешкия род, бонзай е високо почитано изкуство. То символизира битката на едно дърво с природните стихии и като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и свой характер.

„До ден днешен традицията на отглеждането на миниатюрни природни пейзажи се предава с любов от баща на син като свидна семейна реликва. Понякога са нужни поне три поколения, за да се създаде един истински съвършен бонзай. Важно е да притежаваш много търпение, творческо виждане и фантазия.“ – разказва Петър Светославов, Председател на Бонзай Клуб – България.

Всеки, който се интересува от дърветата-джуджета в малки саксии ще може да получи информация и практични съвети за тяхното отглеждане и поддръжка от професионалистите от Бонзай клуб – България.

Като част от изложбата могат да се видят творбите хайку, хайга и суми-е, представени от Българския хайку съюз. Любителите на японското изкуство ще се насладят на калиграфските интерпретации на художника Александър Теллалим по хайку творби от японски и български автори. В изложбата ще има представени суми-е творби от българката Детелина Тихолова от Кюстендил, а членовете на Българския Хайку съюз ще споделят повече за древното японско изкуство – хайку.

За Дни на японската култура:
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и втора поредна година българската общественост има възможността да се докосне до автентични изяви на известни представители на богатата японска култура. Култура, която се прекланя пред красотата, хармонията и усилията за постигане на съвършенството. Уважението към природата намира израз в изкуството на икебана; търпението и постоянството – в отглеждането на бонзай; гостоприемството и мисълта за другия – в чайната церемония; японската естетика на съкровената и дълбинна красота се проявява с особена наситеност в Театър Но, а пък най-кратките стихове в света хайку само с няколко думи – семпло, рисуват красотата на природата и на човешката душа. Дните на японската култура са повод за възхищение и размисъл.

Дните на японската култура през 2011 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България “Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на много японски компании с представителство в България.

Фотопоглед Икебана - вторият живот на цветята

Прочетете още:

Коментирай