Свободно време

„Акабадора“ – Микела Мурджа

11.11.2011г. / 09 48ч.
Аз жената
„Акабадора“ – Микела Мурджа

След своя блестящ дебют на световната литературна сцена през 2006 г. с романа „Светът трябва да знае“, станал основата на филма на режисьора Паоло Вирци – „Целият живот пред нас“, италианската писателка Микела Мурджа зарадва своите почитатели с новата си книга – „Акабадора“. Още с появата си романътпечели редица престижни италиански награди за литература Dessi, SuperMondello и Alassio през 2009 г., както и Campiello през 2010 г. В средата на октомври 2011 издателство „Ентусиаст“ публикува книгата и в България. „Акабадора“ е роман за трогателни житейски истории, в които са вплетени много екзистенциални проблеми: живот и смърт, детство и старост, избор и съдба, самота и надежда. Сюжетът се развива на границата между реалността и мита, основавайки се на античната легенда за акабадората, което прави историята още по-загадъчна и любопитна. Освен че романът разкрива мистични страници от миналото на Сардиния, той засяга изключително актуални теми, вълнуващи съвременността, като тази за приемното майчинство.

Действието в романа отвежда читателите през 50-те години в Сардиния, в село с типично сардински вековни традиции, които се различават много от традициите на „континента“, както местните наричат останалата част от Италия. Тези обичаи придават на острова и жителите му особена мистичност и привлекателност. Книгата разказва историята на самотна възрастна жена, която взема за своя духовна дъщеря шестгодишно момиченце. Мария Листру е от бедното съседско семейство и бездетната леля Бонария приема да я отгледа, а в замяна детето трябва да я обича и да се грижи за нея. Леля Бонария вижда заложбите на момиченцето и му предава своя занаят на шивачка. Двете се опознават, постепенно се сближават и започват да се обичат като истински майка и дъщеря.

С течение на времето обаче Мария осъзнава, че животът на леля Бонария Урай е обвит в мистерия. Жената сякаш живее в два свята, а Мария усеща интуитивно, че не бива да задава въпроси, макар поведението на старицата да поражда съмнения у нея. Облечената винаги в черно неразговорлива шивачка често излиза нощем. Момичето дълго време не може да осъзнае, че всъщност духовната му майка изпълнява особена мисия – тази на акабадората – женски образ от античната история на Сардиния. Акабадората слага края на мъките на неизлечимо болните по тяхно желание или по желание на близките им. Истината отваря пропаст в отношенията между двете и Мария напуска старата жена. Но връзката помежду им се оказва твърде силна.

Със своята книга „Акабадора“ авторката Микела Мурджа разкрива един свят привидно далечен и останал в миналото. Тя разказва за две поколения, за живота на две жени, за една стара, дълго премълчавана професия и поставя смело въпроса: акт на състрадание или престъпление извършва акабадората? Микела Мурджа намира баланса между архаичното и съвременното, митологията и реалността. Книгата засяга много морални и етични въпроси, свързани с евтаназията, с първичните човешки взаимоотношения, дълга на младите към старите, с избора да приемеш чуждо дете за свое. Всичко в романа е подчинено на рационалните изисквания на живота и на емоционалното отношение на човека към тях. В „Акабадора“ историята сякаш е преживяна и разказана от първо лице – самата авторка има две майки, на които посвещава книгата си.

Обем: 160 стр.
Корица: мека
Формат: 14 х 21 cm
Корична цена: 12 лв.

Прочетете още:

Коментирай