Свободно време

„Училища от камък“ – Грег Мортенсън

29.02.2012г. / 10 18ч.
Аз жената
„Училища от камък“ – Грег Мортенсън

Грег Мортенсън е един от малкото автори, за които без съмнение може да се твърди, че създават литературни феномени. Първата му книга – „Три чаши чай“, стана международен бестселър. Тя привлече вниманието не само на литературните критици, печелейки редица литературни награди, но и на огромна читателска аудитория. В края на 2010 г. книгата беше преведена и на български. Истинската и вдъхновяваща история на Грег Мортенсън, разказана увлекателно и с екзотичен привкус, както и високата литературна стойност на книгата, не оставиха безразлични и българските читатели. „Три чаши чай“ вече над година е една от най-продаваните книги в България, а читателските отзиви са много добри.

Сега ИК „Хермес“ представя „Училища от камък“ – втората книга на Грег Мортенсън, човека, който с постоянство и воля успя да промени света и да изгради образователната система в Пакистан и Афганистан. В нея историята на съвременния Индиана Джоунс и неговата забележителна хуманитарна дейност в задния двор на талибаните продължава.

Предговорът към книгата „Училища от камък“ е написан от Халед Хосейни. Впечатлен от забележителната личност и делото на Грег Мортенсън, той пише:
Ако приемем, че образованието е основната предпоставка за постигането на положителни и трайни промени в Афганистан, няма как да не ни обнадежди фактът, че тази година близо осем и половина милиона афганистански деца, почти четирийсет процента от които са момичета, ще тръгнат на училище.
Никой не би могъл да оцени значимостта на тези факти по-добре от Грег Мортенсън, основател на 131 училища в Афганистан и Пакистан, в които се обучават близо 58 000 деца. Никой не е прозрял по-дълбоко от него последствията и лавинообразния ефект от образоването на дори едно-единствено дете. И навярно нито един човек или организация не са допринесли повече за американската кауза в Афганистан от Грег Мортенсън – благороден човек с мек глас, който със своята сърдечна усмивка и топло ръкостискане показа на американските военни как се води така наречената „битка за сърцата и умовете на местното население“. Не е чудно, че американските военни потърсиха помощта на Грег като консултант в изграждането на по-добри отношения с племенните водачи и селските старейшини. Те имат много да учат от него. Ние също.
Ташакор, Грег джан, за всичко, което правиш.
Халед Хосейни
Автор на световните бестселъри „Ловецът на хвърчила“ и „Хиляда сияйни слънца“

Кой е Грег Мортенсън?
Сравняват Грег Мортенсън с големи хуманитаристи като Алберт Швайцер и Майка Тереза. Два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир – през 2009 и 2010 г. Получил е над 50 награди за приноса си към човечеството, сред които наградата на Червения кръст за хуманитаризъм, наградата на Американската национална асоциация по образование за борбата си за човешки права, най-високата награда на Пакистан – Звездата на Пакистан – за хуманитарната си кауза в тази страна, наградата „Бенджамин Франклин“ за неуморните си усилия да защитава мира по света и много други. Тринадесет престижни университета са му присъдили почетната титла доктор хонорис кауза за приноса му към човечеството.

Грег води съвсем обикновен живот на средностатистически американец, работи в болница като медицински брат, а голямата му страст е алпинизмът. Животът му поема в съвсем различна посока, когато след неуспешен опит да покори К2 се загубва по пътя си обратно и попада в едно отдалечено планинско селце в Северен Пакистан. Селяните от Корфе го посрещат гостоприемно и той остава там, докато възстанови силите си. Грег е поразен колко суров е животът на планинците, лишен от всички удобства на цивилизацията, и в същото време колко по-спокоен и щастлив е той в сравнение с живота на западните им събратя. Един ден Грег Мортенсън пожелава да види как учат децата в селото, без да знае, че тази негова прищявка завинаги ще промени живота му. Когато вижда със собствените си очи как децата от селото учат на открито, направо на голата земя в този суров климат, Грег Мортенсън дава тържествено обещание да построи училище в селото.
Твърдо решен да събере парите за построяване на училище в Корфе, Грег Мортенсън започва работа в една болница, като взема извънредни часове и живее в колата си, за да спести от наема. Пише 580 писма до най-известните личности от шоубизнеса и политиката и в отговор получава едно-единствено писмо с чек за 100 $ от Том Брокоу, известен телевизионен водещ в Ен Би Си. Самият Грег продава единствените си съкровища: алпинистката си екипировка (за 800 $) и колата си (за 500 $). Това обаче е крайно недостатъчно, за да осъществи замисъла си. Надеждата му се връща, когато разбира за желанието на децата от училището, където преподава майка му, да помогнат на своите връстници в Пакистан. Когато научили, че децата нямат нито моливи, нито учебници, децата решили да дарят своите джобни пари – по няколко пенита, за да могат да купят с тях учебници за децата от Пакистан. Така за 6 седмици децата успели да съберат 62 345 пенита (по-късно тази инициатива прераснала в организацията Pennies for Afghanistan, която до момента е събрала над 100 000 $ за учебни помагала за децата на Афганистан). Това връща вярата на Грег, че ще успее да намери съмишленици и да осигури нужните средства.
Това, което прави Грег Мортенсън уникален, е голямото му сърце: в него има място и за децата от далечни страни и култури.
След дълги и неуморни усилия той успява да събере пари и да построи не само обещаното училище в Корфе, а още 131 училища в най-труднодостъпните и отдалечени области в Пакистан и Афганистан. В училищата учат повече от 58 000 ученици, от които по-голямата част са момичета. Това е всъщност най-големият принос на Грег Мортенсън – достъпът на момичета до образованието, което в ислямския свят е почти невъзможно. Според Грег Мортенсън обаче начинът да се подобри животът на цялото общество в дългосрочен план е, като се инвестира в образованието на момичетата, защото, ако образоваш момче, ти образоваш един индивид, ако образоваш момиче – образоваш цялата общност.
С малко пари и много ентусиазъм Грег Мортенсън успява да помогне на хиляди хора от най-отдалечените области на Северен Пакистан и Афганистан да преобразят живота си. Местните хора го боготворят, под негово ръководство сговорно работят християни и мюсюлмани от различни секти и течения. Отвличан от талибани, заплашван от консервативни мюсюлмански молли, както и от собствените си американски съграждани след 11 септември за работата си в ислямския свят, Грег Мортенсън продължава хуманитарното си дело сред най-бедните и нуждаещите се. Неговият живот е живо доказателство, че когато човек работи безкористно и от цялото си сърце за дадена кауза, той непременно ще намери съмишленици и ще извърши велики дела.

Книгите на Грег Мортенсън запознават западния читател с живота и културата на Пакистан и Афганистан, но и хвърлят мост между Изтока и Запада, показвайки, че човещината и мъдростта не са запазена марка на определена религия или култура, а изконна човешка черта, без значение от раса или вяра.

За книгатаУчилища от камък
Погледни натам. Виж онези възвишения – посочи той планините, извисяващи се над града, по чиито склонове се белееха безброй големи и малки камъни. – Твърде много смърт има по тях. Всеки камък, който виждаш там, е един от моите муджахидини, които жертваха живота си в битката с руснаците и талибаните. Сега трябва да покажем, че саможертвата им не е била напразна. – Той се обърна към мен с израз на непреклонна решителност: – Трябва да превърнем тези камъни в училища.
От 18 години Мортенсън е посветил времето си на една достойна кауза: изграждането на училища в най-отдалечените и труднодостъпни места в Афганистан и Пакистан. От настоящата книга ще научите за усилията му да помогне на децата в Афганистан, където образователната система е почти унищожена от продължителните войни и от пагубното управление на талибаните. Книгата проследява отблизо одисеята около изграждането на училище в Бозай Гумбаз в Памир – едно от най-дивите и непристъпни места в Североизточен Афганистан. Там, на огромна височина в суровата пустош, без достъп до цивилизацията, живее последното конно племе на киргизите. Мортенсън обещава да построи училище в тази дива земя, но това се оказва предизвикателство дори за неуморен ентусиаст като него: до това място се стига само по стръмни кози пътеки през тесен проход в планината Хиндукуш. Да се пренесат дотам строителните материали, се оказва непосилно начинание. Грег обаче не се отказва и след 10-годишни усилия най-накрая успява да изпълни немислимото – да построи училище на Покрива на света.
Историята на Мортенсън ни припомня за силата, която се крие в една благородна идея, и решителността, за която няма непреодолими препятствия.
Крисчън Сайънс Монитър

На книжния пазар от 17 февруари 2012 г.
Обем: 368 стр. + 16 стр. цветно приложение
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай