Свободно време

Отзвук от премиерата на „Живот в стъпки по пясъка“ от София Папазова

03.04.2012г. / 08 29ч.
Аз жената
Отзвук от премиерата на „Живот в стъпки по пясъка“ от София Папазова

Премиерата на „Живот в стъпки по пясъка“ – дебютния роман на София Папазова се състоя в центъра за култура и дебат „Червената къща“ през месец март 2012.

Книгата беше представена от проф. Владко Мурдаров. Той разказа как е прочел текста още през есента на миналата година и го е приветствал за публикуване. Сподели, че е много смело за една млада авторка да направи своя пръв литературен опит направо с роман. Според него книгата може спокойно да бъде отнесена към онова, което наричаме „женска литература“ – една жена разказва за жени. Жените са главни действащи лица в сюжета и жени ще бъдат и основната част от читателите. Пожела на аудиторията приятни часове с романа „Живот в стъпки по пясъка“. Загатна, че София Папазова мисли и е започнала и втора книга. След това даде думата на Атанас Папазов – изпълнителен директор на фирма ACS Global Services, който поздрави авторката и каза, че с нетърпение очаква и следващите й творби. Пожела й да разпродаде романа, така както главната героиня – художничка разпродава картините си с лекота.

Светлана Дичева – журналист и автор на романи, която е и редактор и рецензент на книгата каза, че София Папазова е откритие за нея като писател и че е мечтала и в България да се появят автори, които да разказват увлекателно, с акцент върху характерите и сюжета, без интелектуални напластявания. Тя сподели личното си мнение за текста, че той е написан от сърце, емоционално, спонтанно и по женски. Че повествованието е естествено предадено, което означава, че то просто е четивно. Тази книга би донесла удоволствие от четенето, което е малко позабравено у нас. Светлана Дичева завърши с откъс от романа.

След това проф. Вл Мурдаров предостави възможност на София Папазова да разкаже за творбата си и да прочете отделни пасажи. Тя каза, че е вярвала в този ден, в който ще застане пред присъстващите със своя роман в ръце. Сподели, че да напише книга е била стара нейна мечта и че кризата в архитектурата и строителството й е дала необходимото време и шанс да достигне мечтата си. Че събитията в живота й през последните години – и добри и лоши, са вдъхновили мислите й и са й дали смелост и кураж да започне да пише. София Папазова е и художник на корицата на книгата.

Сюжетът на романа показва паралелно съдбата на две жени, които имат съвършено различен живот, но и при двете той е изпълнен с много вълнения. Първоначалната идея на автора е била да гради образите и на двете героини успоредно. Но след това решава, че вече има книги, написани в такъв стил на пазара и усеща, че пътят на единия образ не би разказал нещо запомнящо се на читателите. Затова се съсредоточава върху историята на героинята Серена и другия житейски път служи само за неин фон. София Папазова избира Серена да е художничка, защото една мисъл казва: „Изкуството, както и животът не е по силите на слабите“. Авторът е искал точно това, да изгради един стойностен образ, побиращ в себе си упорит дух, мечтани цели и високи ценности.

Романът описва семейния уют, близкото приятелство, истинската обич, силната воля и цената на живота. В него се разказва от първо лице, което въвлича читателите в една лична изповед. Има откъси, които са написани в трето лице и тяхната задача е да ги провокира да помислят кой стои зад тези думи.

Сюжетът на творбата се развива в две посоки – романтична Италия и достолепна Англия. Идеята да се представи човешкото битие следва две линии – трудно извоюван и заслужен живот и подарена, бляскава и гладка съдба. Изразно средство са двете главни героини: Серена – силна, борбена и талантлива художничка и Елеанор – богата, презадоволена и красива жена без цел в живота. Серена е родена в италианското градче Арецо. Този град е известен в Тоскана с добива на злато. Златото е символ на това, което Серена постига в живота си. Семейството й държи пекарна и от нея изкарва прехраната си. Топлият домашен хляб символизира уют, сигурност и традиции. Серена израства в сплотеност, трудолюбие и съзрява още в детството си. Тя притежава упоритост и борбеност, за да следва мечтите си, смелост и сили, за да ги достига, търпение, за да ги дочака да станат реалност. Любовта в сърцето й дава смисъл на нейната борба!

Серена и Елеанор в различни етапи от живота си срещат харизматичния и ерудиран италианец Паоло. Мъж, който по свой начин прониква в сърцата и на двете героини. Елеанор има връзка с него за кратко и разстоянието помежду им ги разделя. Но той остава в душата й, въпреки края на отношенията им. Серена му отдава цялото си същество и тяхната любов оцелява – една изстрадана, чакана и копнежна любов.

Пътищата на Серена и Елеанор се пресичат един единствен път, в една съдбовна и за двете нощ. Нощ, в която Елеанор се сгодява, а за Серена едничката любов в живота й е разрушена. Елеанор се омъжва за прекрасен човек, има деца и върви все по гладък, широк и ярко осветен път. В това време отчаянието тласка Серена към отношения с неподходящи партньори и животът й се извива по мрачни пътеки – губи първото си дете и след дълго чакане ражда своята дъщеря. Но спокойните дни са кратки, съдбата я мами отново. Самотата й я отвежда на дъното. С едва събрани сили, тя успява да се изправи, да стъпи върху несгодите и да излезе от там. Научава, че никога не трябва да гледаш назад, че случилото се веднъж не се повтаря и не подлежи на промяна, че хората са това, което позволяват сърцата им. Тя разбира, че всеки сам е отговорен за избора, който прави и че не бива да чака нищо от никого, а да върви напред и само напред, без да поглежда встрани. А тези, които те ценят, които се нуждаят от теб, които са наистина необходими на самия теб, ще бъдат в живота ти точно, когато трябва, за толкова време, за колкото трябва и по начин, по който ще те променят в правилната посока.

София Папазова е родена на 9 Януари 1979 г. в гр. София.
Завършва художествената гимназия за приложни изкуства през 1998 г. – специалност металопластика и УАСГ през 2004 г. – специалност архитектура с диплома магистър.
2002 г. печели награда за цялостна архитектурна концепция в конкурса „Студент на годината“ на УАСГ.
От 2006 г. е член на камарата на архитектите в България с пълна проектантска правоспособност.
Работи като архитект и дизайнер.
През 2012 г. издава дебютния си роман „Живот в стъпки по пясъка“.
След него започва сътрудничество с Public Republic.

Прочетете още:

Коментирай