Свободно време

Необвързани момичета

„Необвързани момичета“ – Джейн Костело

27.11.2012г. / 10 46ч.
Аз жената
Необвързани момичета

Тя е една от най-добрите авторки на дамски романи.

  • Тя е най-младата жена, заемала длъжност главен редактор на голям всекидневник във Великобритания.
  • Тя е забавна и симпатична, а книгите й карат хората да се смеят на глас.
  • Тя пише за любовта, брака и взаимоотношенията между хората, а героините й преследват мечтите си докрай.
  • Тя е Джейн Костело и е една от най-харесваните писателки на дамски романи в България.

След големия успех на издадените й в България книги – „Шаферки“ и „Почти женени“, през 2011 година по покана на ИК „Хермес“ Джейн Костело посети страната ни. Поводът беше премиерата на третия й роман – „Нежененият ми приятел“, която се състоя в София и Пловдив.

Гостуването на младата английска писателка предизвика сериозен медиен и читателски интерес.

Ето какво сподели бестселъровата авторка на тръгване от нашата страна:

„България е прекрасна държава и хората са много дружелюбни. Високо ценя отношението към мен като автор и големия интерес към книгите ми във вашата страна.“

За авторката:

Преди да стане писателка, Джейн Уолстънхолм (Костело е псевдоним, измислен от агента й) е работила като редактор във вестниците Ливърпул Еко и Дейли Мейл. На 28 години е назначена за главен редактор на Ливърпул Дейли Поуст, което я прави най-младата жена, заемала тази длъжност в голям всекидневник във Великобритания.

Докато е в майчинство с първото си дете, Джейн решава, че е настъпил моментът да осъществи мечтата си да напише книга. Тя постига успех още с първия си роман – „Шаферки“, който влиза в бестселъровите класации във Великобритания и е номиниран за няколко награди. Идеята за сюжета й хрумва на сватбената церемония на една от приятелките й. Тогава тя осъзнава, че сватбите дават богат материал за истории за любов и приятелство. „Шаферки“ е забавна, увлекателна, прекрасно написана история за четири сватби, три бивши гаджета, две опасни тайни и един страхотен мъж.

Следващият роман на Джейн Костело – „Почти женени“, достига още по-високи продажби и за него авторката печели престижния приз „Най-добра романтична комедия“ през 2010 г., присъден й от Асоциацията на романтичните писателки. Тя получи отличието на тържествената церемония по случай 50-ия юбилей на Асоциацията. Младата писателка е много горда с тази награда, защото победителят се излъчва след гласуване, проведено не само сред читатели, но и сред най-изтъкнатите писателки на дамски четива.

Третият роман на Джейн Костело – „Нежененият ми приятел“, попада в челната десетка на най-продаваните книги във Великобритания няколко месеца след появата си на пазара. Голям е и успехът на четвъртата книга на Джейн – „Бягащото момиче“.

Макар и все още млада писателка, Джейн Костело е на път да се нареди до големите имена в жанра на дамските четива. Агенцията, която представлява автори като Лий Чайлд и Майкъл Конъли, се е ангажирала много сериозно с налагането на романите на Джейн Костело на книжния пазар. Правата за тях са продадени в петнадесет страни. Авторката е подписала договор за едно заглавие годишно, а единият от романите й вече е под опция в голяма филмова студия.

С всяко следващо заглавие Джейн Костело печели нови верни почитатели, които определят романите й като комбинация между стила и остроумието на Софи Кинсела и романтиката на Сесилия Ахърн.

За романаНеобвързани момичета“:

Двадесет и осем годишната Саманта Брукс вярва, че е открила идеалния мъж. Тя е убедена, че милият и чаровен Джейми, с когото са заедно от шест години, е перфектната й половинка. Е, не съвсем. Той мечтае да обиколи света и не иска и да чува за брак и деца. Сам обаче тайно се надява, че с времето Джейми ще промени мнението си.

Но той я напуска изненадващо. Семейството и приятелите на Джейми смятат, че допуска огромна грешка, като изоставя любовта на живота си, но той е непоколебим и си запазва еднопосочен билет за Перу. За да си припомни колко хубав и вълнуващ би могъл да е животът.

Сам е готова на всичко, за да си го върне, но се нуждае от помощта на най-добрите си приятелки Ели и Джен. Те разполагат с три месеца, за да приведат в действие своя план, който включва съблазняване, интриги и... интернет запознанства с привлекателни мъже.

И точно когато Сам вече се наслаждава на положението си на необвързана млада жена, а Джейми се разколебава, в живота й се появява красив нов претендент за сърцето й.

Мнението на Джейн Костело за сайтовете за запознанство и срещите по интернет:

Срещата с двадесет и шест годишния Том ме накара да осъзная след шест дълги месеца, че запознанствата по интернет не бяха за мен.

Изглеждаше невероятно добре: бе висок и атлетичен и носеше прилепнали по тялото панталони. Опитах се да убедя сама себе си, че десетгодишната разлика във възрастта не е от значение. Имаше и по-важни неща, но... след това той си отвори устата.

Въпреки милия комплимент: „Много си готина“, нямахме нищо общо и се чудехме за какво да си говорим.

– Харесвам по-възрастните жени – призна той, а аз се мъчех да проумея откога попадах в тази категория. – По-младите жени са прекалено... – Сбърчи нос, опитвайки се да подбере точната дума.

– Неопитни – подсказах му аз.

– Придирчиви – отвърна той, с което окончателно ме убеди, че не сме един за друг.

Не знам какво точно търсех, когато се присъединих към най-популярния сайт за запознанства. Не вярвах, че ще открия любовта – бе минала едва година от краха на шестгодишния ми брак и не се чувствах готова за сериозна връзка. Но да си стоя у дома по цял ден и да гледам телевизия, също не ми се нравеше. Приятелки ме убедиха да пробвам сайтовете за запознанства и аз склоних със свито сърце. Исках нещата да се случат по естествения начин: да срещна мъж, когото да харесам, да пофлиртуваме и не след дълго да осъзнаем, че сме влюбени и не можем един без друг. Или просто да се забавляваме заедно и всеки да продължи по пътя си. Но съзнавах, че в двадесет и първи век повечето необвързани мъже и жени намираха половинките си именно по интернет. След един месец в сайта стигнах до следните изводи:

1. Правописът на нацията бе на плачевно ниво – повечето потребители вероятно не бяха чували за главни букви и апострофи и се стремяха да избегнат запетаите на всяка цена.

2. Съдейки по огромния брой мъже, които качват снимки със сноуборд, то победата на Англия на зимните Олимпийски игри е гарантирана.

3. Въпреки ужасяващите истории, които всеки от нас е чувал (за маниаци, които преследват жените или просто за пълни загубеняци), повечето хора в сайта си бяха съвсем нормални. Подчертавам – повечето: попаднах и на мъже, които се представяха като „Господин Романтичния“ и „Похотлив петдесет и шест годишен мъж търси енергична млада жена, максимум на двадесет и три, за да се забавляваме заедно, без сериозно обвързване“. Имаше толкова много подходящи мъже – 253 в радиус от 30 километра, – че реших, че без проблем ще си намеря красив и умен мъж. Излизах на срещи с мъже от всички прослойки, които доведоха до кратка, но бурна връзка, приятелство, което трае и до днес, и десетки срещи с мили и приятни мъже, които обаче не бяха за мен. Ще спомена само телевизионния продуцент, който, след като му признах, че не възнамерявам да го видя отново, ме помоли да го уредя с някоя от приятелките си. Красивия инженер, който не спираше да разказва мръсни вицове, и управителя на фирма, който се смя до сълзи, когато му казах, че съм авторка на чиклит.

Това, което ме накара да не губя надежда, бяха приятните мъже, които не бяха точно за мен. Но по ирония на съдбата накрая именно те ме накараха да се откажа. Няма нищо по-обезсърчително от факта, че съществуват толкова много готини мъже, към които не изпитваш абсолютно нищо.

Затова възможно най-мило казах на двадесет и шест годишния, че не сме един за друг, и реших да изтрия профила си в сайта за запознанства.

Имейлът, който промени всичко, пристигна, докато заличавах профила си, и веднага привлече вниманието ми поради една причина: беше написан без правописни грешки!

Връзката ни започна посредством имейли – прекрасни дълги писма, които той ми пращаше по два пъти на ден и на които аз отговарях със зле прикрито нетърпение. Няма да преувелича, ако кажа, че се влюбих в него, преди да го видя.

Мога да опиша първата ни среща само с няколко думи: между нас имаше химия! Година по-късно двамата живеем заедно с децата ми и се наслаждаваме на щастието си. Което показва само едно: най-хубавото нещо в сайтовете за запознанства е напускането им!

На книжния пазар от 30 ноември 2012 г.
Обем: 416 стр.
ISBN 978-954-26-1157-8 Очаквайте на 30.11.2012 г.!
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време