Свободно време

Опознай София, за да я обикнеш – безплатна екскурзоводска обиколка

Интервю с екскурзоводката Иванка Златарска за красотата на София и за двата вечни проблема – кучетата и дупките

04.01.2013г. / 12 31ч.
Ивет Лолова
Снимка: Laura

Снимка: Laura

Иванка Златарска е екскурзовод към Асоциацията на екскурзоводите, която съвместно  със Столична община прави безплатни обиколки на София. Тя е един от водачите в пешеходната обиколка „Опознай София – централна градска част“.

Проектът се провежда от 2010 г. от ОП „Туристическо обслужване“, разработен по подобие на Лондонската пешеходна обиколка.

Ден, час и сборен пункт

Необходимо е да се събере група от минимум пет човека. Може предварително да се запази час на тел. 02 491 83 44, 02 491 83 45. Екскурзоводската беседа се изнася на български език. Обиколките са в сряда и събота, от 9.30 ч. до 11.30 ч. през летните месеци и от 10.30 ч. до 12.30 ч. през зимния сезон. Сборният пункт е пред църквата „Света Неделя“.

Маршрутът

Започваме от площад „Света Неделя“ и свършваме пред Народното събрание. Отделяме внимание на най-важните моменти от историята на всяка сграда – като архитектура, история – кой е живял там – все интересни неща, които много млади хора не знаят. На възрастните, които се присъединяват им е много приятно да се връщат в спомените си и много често допълват моя разказ. Така се получава много приятно преживяване.

Акцентите

Коментираме герба на София, паметника на девойката София, която не е Света София; църквата „Свети Георги“, Президентството, Народния театър „Иван Вазов“, бившият царски дворец, църквите „Свети Николай“ и „Света София“; храм-паметника „Свети Александър Невски“, Парламента и стигаме до университета „Свети Климент Охридски“.

Обиколката трае два часа, като не се влиза никъде, с изключение на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Участници

В моите групи съм имала ученици от 10 клас, от италианска паралелка, които живо се интересуват от историята на София. Имала съм туристи хървати, които добре разбират български. Млади хора, които знаят много за историята на София от родителите си, но искат да научат повече и ми задават много въпроси. Възрастни хора, баби с внучета.

Красив град ли е София?

Да, София е красив град. Това е мнението на повечето туристи, защото аз работя главно с испански туристи, които го оценяват като „много просторен град“, като го сравняват с големите испански градове. Те смятат, че градоустройството е добре подредено, няма високо строителство и има много паркове. Харесват го през есента, през зимата се биха със снежни топки в центъра, защото те не бяха виждали толкова много сняг.

Свързани статии

Софиянци познават ли града си?

Много от днешните ученици казват: „Това не съм го виждал!“, „Тук не съм бил!“. За тях е интересно да видят София с нови очи. Донякъде се успокоявам, че още от времето на първия кмет на София – Алабин – досега столицата ни има само два неразрешени проблема – бездомните кучета и дупките.

Имате ли любимо място в София?

Да, всички малки улички в центъра са ми любимо място за разходка и отмора. Обичам работата си. Всеки ден чета нещо ново за София, старая се да си обогатявам и допълвам знанията. Винаги имам някаква нова информация. Важното е да знаеш много, а да кажеш това, което е необходимо в даден случай.

Това е една добра инициатива – много европейски градове имат такава безплатна обиколка. В информационния център, в подлеза на СУ „Свети Климент Охридски“ има достатъчно информация – диплянки, брошури и оттам човек може да се информира за всякакви културни събития през седмицата.

Очаквам с нетърпение да се открият музеите под „Света София“ и този под Ларгото. Да ги видим в пълния им блясък, когато спокойно ще можем да се разхождаме около тях, необезпокоявани от трафика и да се наслаждаваме на тези старини – от I до XVI век включително.

Това рядкост ли е – столица да има толкова богато архитектурно наследство?

Изключителна рядкост е и хубавото при нас е, че се знае къде се намират тези старини още от първите години след Освобождението. Сега е въпрос да ги разкрием окончателно.

Какво е нужно, за да обикнеш града си?

Първо да го опознаеш, което няма как да стане, ако пътуваш само с колата. Второ – да разбереш колко е стойностен като град и тогава може би ще го пазим повече.

Имаме ли градска култура?

Ако питате софиянци, те ще ви кажат, че нямаме градска култура. Но европейските туристи смятат, че градската ни култура е на много добро равнище. Непрекъснато чувам реплики, че София е много чист град, което не ми се вярва да го казват само от любезност. Чувам това от всяка група – колко ни е широк, зелен и чист градът. Особено голямо впечатление им правят равните линии на сградите по главните булеварди – „Витоша“ и „Мария Луиза“. Е, тук-там има някаква грозотия като Министерството на транспорта, но пък аз казвам, че от ресторанта на министерството се открива прекрасна гледка към столицата ни, което до известна степен компенсира неугледната архитектура на сградата.

Коментирай