Свободно време

Време е за "Разплата"

„Разплата“ – Вал Макдърмид

04.04.2013г. / 08 23ч.
Аз жената
Време е за "Разплата"

Садистът Джако Ванс, измъчвал и убивал млади момичета, избягва от затвора. В болното му съзнание се е загнездила една мисъл – той трябва да си отмъсти на хората, заради които се е озовал зад решетките. Бил е лишен от онова, което според него му се полага по право, и замисля страшна разплата. Една смърт е малко за виновниците – Ванс им е подготвил невъобразими страдания.

Виновниците – главен инспектор Карол Джордан и профайлърът доктор Тони Хил, погълнати от сложните си лични отношения и преследването на нов сериен убиец, не подозират нищо за сянката, надвиснала над главите им. Страшният първи удар на избягалия убиец ги насочва по кървавата диря, превърнала се скоро в река от кръв.

Някои от шокиращите истински истории, чийто отзвук срещаме в романите на Вал Макдърмид

Питър Сътклиф (р. 1946 г.), по-известен като Йоркширския изкормвач, е осъден през 1981 г. за убийството на тринадесет жени и нападения над още седем в периода 1975-1980 г. Когато е арестуван, семейството му е в шок. Никой от близките му не може да повярва, че в този мил и любящ човек, какъвто изглежда Питър във всекидневието, може да се крие жесток убиец. А той наистина е такъв. Първите му нападения са над случайни жени, които вижда на улицата – той ги удря с нещо по главата, изнасилва ги и нарязва на места тялото им с нож. Първите му две жертви успяват като по чудо да се спасят от смъртта, защото Питър чува някой да се приближава и оставя жените. Но и двете по-късно признават, че предпочитат да ги е убил, вместо да трябва да живеят със спомена за случилото се. Първото му убийство е на 28-годишна майка на четири деца, която е намерена само на сто метра от дома си, с петнайсет прободни рани. Полицията не разполагала с никакви сериозни теории, но получава анонимно писмо от човек, представящ се за „Йоркширският изкормвач“. Те разбират, че това е убиецът, който трябва да търсят. Но преди да го хванат минават цели пет години и още много жертви – повечето удряни с чук по главата, изнасилвани и изкормвани. Много от тях са проститутки, но има и съвсем обикновени жени – 16-годишно момиче, което се връща от танци, 41-годишна майка на седем деца, чиновничка, която е била на гости на баба си и дядо си, държавна служителка, прибираща се късно от работа.

Паралелно с ужасяващия си таен живот, Питър привидно води и друг, съвсем нормален. Той се омъжва, купува си къща, в службата е съвестен и изпълнителен. Дори няколко пъти е разпитван от полицията, но винаги е отбелязван от служителите на реда като безобиден.

Едва след години е арестуван, заради откраднати номера на кола и след като е разпитван в продължение на часове, Питър съвсем спокойно признава, че той е Йоркширският изкормвач и разказва с подробности всичките си убийства и нападения. Оттогава е в затвора, като неведнъж подава молба да бъде помилван, твърдейки че не представлява опасност за обществото. Последната му молба от 2010 г. бе отхвърлена от Върховния съд на Великобритания.

Майра Хиндли е част от злокобното дуо – Майра Хиндли и Иън Брейди, които в периода между юли 1963 г. и октомври 1965 г. убиват по особено жесток начин пет деца на възраст между 10 и 17 години в областта около Манчестър. Случаят е прецедент, защото за първи път в британската история жена се оказва съучастник в серийни убийства на деца. Най-странното е, че детството на Майра е привидно нормално, без ярки фактори, които могат да се приемат като предпоставка за психически отклонения. Като младо момиче Майра била дори отличничка, имала слабост към поезията и много обичала деца, заради което работела като детегледачка. Смята се, че истинска травма за нея било, когато нейният най-добър приятел се удавил, а тя не успяла да го спаси. След години на депресия и лутане, тя признава, че е намерила отново себе си, когато се запознала с Йън Брейди. Той бил нееднократно замесен в дребни проблеми със закона, лежал в затвора за грабеж. Той й промива мозъка с фашистка пропаганда, с истории за убийства и жестокост, които Майра намира за истински вълнуващи. Тя е толкова заслепена от любовта си към него, че когато той й предлага заедно да отвличат и убиват деца, дори не се замисля. Първата им жертва е 16-годишно момиче. Следват още четири млади момичета и момчета. Но минава много време, преди полицията да заподозре връзка между престъпленията. Майра и Йън са издадени на полицията от роднина на Майра, който неволно става свидетел на последното им убийство и веднага съобщава в полицията. И двамата щели да получат смъртна присъда, но смъртното наказание е отменено във Великобритания само четири седмици преди това.

По време на процеса и по-късно в затвора Майра не спира да твърди, че тя е била просто свидетел, но не и участник в убийствата и не носи вина. Години наред тя прави всичко възможно да бъде освободена. Твърди, че просто е жертва на Йън и дори подава молба в Европейския съд за правата на човека. Молбата, разбира се, е отхвърлена.

Майра не се отказва. Успява да влезе под кожата на една от надзирателките в затвора, която става нейна любовница. Двете планират бягство. Тъй като Майра има проблеми със здравето, тя няколко пъти е била откарвана в болница. Целта е била именно по време на едно такова посещение, тя да успее да се измъкне с помощта на любовницата си. Планът обаче се проваля. Майра Хиндли умира в затвора на шейсетгодишна възраст.

Вал Макдърмид е автор на двайсет и пет световни бестселъра, преведени на 30 езика и продадени в над десетмилионен тираж. Тя е носител на много международни награди, включително „Златен кинжал“ на Асоциацията на автори на криминални романи за най-добър криминален роман на годината и наградата на „Лос Анджелис Таймс“ за книга на годината. През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния „Диамантен кинжал на Картие“.

На книжния пазар от 15 февруари 2013 г.
Обем: 432 стр.
ISBN 978-954-365-120-7
Издателство: „Еднорог“
Корична цена: 17,90 лв.

Прочетете още:

Коментирай