Свободно време

Петър Докладал: Образованието е ключов приоритет, от него зависи стабилността ни

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал разказва за социално ангажираните инициативи на компанията у нас

22.10.2013г. / 12 20ч.
Мария Дуковска
Петър Докладал. Снимка: ЧЕЗ България

Петър Докладал. Снимка: ЧЕЗ България

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал разказва пред Az-jenata.bg за социално ангажираните инициативи на компанията у нас. ЧЕЗ развива мащабна програма в подкрепа на българското образование. Компанията създава дългосрочни партньорства в духа на политиката за корпоративна социална отговорност.

ЧЕЗ нееднократно заявява, че в своята корпоративна социална политика поставя ударение върху образованието. Какви са подбудите на компанията да работи в тази насока?

Компаниите от групата на ЧЕЗ в България са изготвили и прилагат дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, един от приоритетите на която е инвестирането в бъдещето на младите хора.

Образованието е ключов приоритет за всички нас, тъй като от него зависят стабилността на обществото, успеха на бизнеса и конкурентоспособността на българската икономика. За нас като отговорен инвеститор в българската икономика е важно да работим за изграждането на квалифицирани и качествени кадри. Неведнъж съм заявявал, че инвестициите в младото поколение са най-ценните и отговорните вложения на ЧЕЗ, защото се правят в бъдещето на страната.

Какви са инициативите на ЧЕЗ в областта на образованието?

ЧЕЗ активно подкрепя средното и висшето образование. В началото на тази година стартирахме кампания за подпомагане на професионалното образование „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, в рамките на която ЧЕЗ раздаде 10 месечни стипендии на дванадесетокласници от 5 професионални гимназии в Западна България.

От новата учебна година смятаме да разширим конкурса и да поканим училища от цяла Западна България.

Компаниите от групата на ЧЕЗ редовно провеждат стажантска програма. Само през 2012 г. кандидатстваха над 400 човека, а общо за последните четири години желаещите за стаж в компанията бяха над 1600 души. На най-талантливите се предоставя възможност за работа в структурите на ЧЕЗ в България.

ЧЕЗ традиционно развива добри отношения и с българските висши училища. Имаме сътрудничество с Техническия университет, Софийския университет и УНСС. През миналата година бяха възобновени и отношенията със средните технически училища. След няколкогодишно прекъсване бяха подновени ученическите практики в базите на компанията. Подкрепата ни за образованието в България е изцяло в съответствие с нашето разбиране за това как се прави отговорен бизнес.

Защо ЧЕЗ България реши да стане един от корпоративните партньори на фондация „Заедно в час“?

Свързани статии

За мен и моя екип е удоволствие и чест да си партнираме с фондация„Заедно в час“. Това е организация на професионалисти, които работят за положителна промяна в българското общество. Всички те са отдадени на каузата да предоставят равен достъп до качествено образование на всяко едно дете в България.

ЧЕЗ високо цени отдадеността на „Заедно в час“ към подобряване качеството на българското образование. Фондацията постига своята мисия като подбира, обучава и подкрепя млади и висококвалифицирани хора да бъдат мотивиращи учители в нуждаещи се училища.

Дълбоко вярваме в каузата на фондацията и се радваме, че с нашата помощ и подкрепа може да допринесем за подобряване на училищното образование в България. Инвестирайки в работата на мотивираните и амбициозни учители-лидери по програма „Заедно в час“, ние сме убедени, че един ден учителската професия ще получи заслужаващото уважение от българското общество, а за малчуганите посещението в училище ще бъде едно приятно и полезно занимание.

Кои са другите проекти на ЧЕЗ, свързани с децата и младите хора?

Тази година ЧЕЗ стартира програма за целеви дарения на читалища в Западна България. Целта на програмата е да съхрани важната роля на читалищата и днес – да провокират у децата интерес към четенето и да градят национално самосъзнание.

Всяка година съвместно със сдружение „Духовно огледало“ ние провеждаме конкурс за деца таланти. Темата на последния проект беше „Да бъде светлина“.

Специално внимание в политиката на дружеството спрямо децата е да подкрепя инициативи, които насърчават здравословния начин на живот на младежите като ежегодния велокрос, организиран от Az-deteto.bg, международен плувен турнир и детски хокеен „Турнир за купата на ЧЕЗ“, както и други инициативи.

Корпоративна политика на ЧЕЗ е да насърчава децата да спортуват от най-ранна възраст. Убедени сме, че активната физическа дейност формира у тях отговорно отношение към себе си и природата, борбен дух и амбиция за успех, като в същото време ги учи да общуват и да постигат заедно целите си. Според мен това е ключът към успеха на всеки един човек и на цялото общество.

Коментирай