Свободно време

Древно проклятие, обезсилено от шестокласничка

„Ангелина спасява света“ – Глория Му (по сценарий на Борис Акунин)

04.11.2013г. / 18 11ч.
Аз жената
Древно проклятие, обезсилено от шестокласничка

Времето е коварна и непредсказуема материя. Гмурнеш ли се в нейните глъбини, не се знае ще изплуваш ли отново...

Ангелина Фандорина е съвсем обикновена и малко самотна шестокласничка. Докато появилата се в училището й загадъчна млада дама й разкрива невероятна тайна – само тя, обикновеното, доста страхливо и нещастно влюбено момиче, е в състояние да спаси света. Защото неин прадядо е великият детектив Ераст Фандорин, а неговите наследници са единствените, които могат да вдигнат надвисналото над човечеството древно проклятие...

Ангелина се отправя на далечен път – на път през времето, за да се озове в Москва в началото на XX век и да изпълни предопределението си. Мечтала за сцената, сега тя ще изиграе най-голямата роля в живота си, ще се лута сред престъпници, ще си спечели страшни врагове, ще срещне най-невероятни съюзници – и една голяма любов. Приказката продължава...

Ревю от блога на издателството:

Честно да ви кажа, винаги съм гледала малко скептично на книгите, написани от двама писатели. Че как така може две личности да имат еднакви вътрешни светове, та да създадат единно и цялостно произведение. Акунин и Глория Му обаче ме изненадаха. Акунин като че ли винаги прави това през последните години – не спира да ме изненадва. Когато за първи път се сблъсках с негово произведение – „ Гробищни истории“, книгата му веднага се нареди сред любимите ми. И с всяко следващо свое произведение Акунин все повече ме печелеше, докато накрая самият той категорично се нареди сред най-любимите ми писатели. Сигурна съм, че и наръчник за използване на селскостопански пестициди да напише, пак ще го прочета с удоволствие. Защото Акунин умее да си служи умело с криминална интрига, солидните си познания по история, уклона си към мистиката и огромното си, но в същото време премерено чувство за хумор. Признавам си, че отдавна вече избягвам да чета книгите му в градския транспорт, защото хората ме гледат странно като започна да се смея на глас (Ами така де, вижте я тази, чете „ Гробищни истории„ и се хили зловещо!).

Но вече няма съмнение – всичко, написано от Акунин, задължително буди читателския ми интерес.

Така беше и с „ Ангелина спасява света“. Първоначално ме озадачи фактът, че книгата е писана от Глория Му (признавам – неизвестна за мен досега писателка) по сценарий на Борис Акунин. Притеснявах се дали госпожа Му ще съумее да се превърне в перото на Акунин и да ви кажа честно, докато четях, имах чувството, че Глория е просто алтер егото на Борис. До такава степен тя пише със стила на Акунин, с хумора му, с историческите му заигравки, че или Акунин й е дал най-подробния сценарий на света, или тя е най-добрата му ученичка.

Казвам ви всичко това, за да подчертая, че единственото място в книгата, където може да усетите, че тя има двама автори – е на корицата – никъде в самия текст няма да почувствате двойственост или колебание.

С две думи „ Ангелина спасява света“ е книга, която си заслужава или както би казала самата Ангелина „ е супер яка“. Защото все пак Ангелина е на 12 години. И наистина книгата би могла да се възприеме като тийнейджърски роман, но със сигурност би доставила удоволствие на всеки, който обича добрите четива и не се е надул дотолкова, че да забрави, че и той е бил тийнейджър.

Но това не е някаква книжка за модерните времена и проблемните тийнове, напротив – нека не забравяме уклона на Акунин към миналото. Това е книга-пътешествие във времето – едно дванайсетгодишно момиче се пренася в тялото на своята пра-прабаба и това няма как да не е предпоставка за много интригуващи събития, смешни сблъсъци с ретро порядките, както и култови изцепки от страна на „ днешната младеж“. Но тъй като Ангелина, не е коя да е, а правнучка на самия Ераст Фандорин, няма как историята, в която се забърка, да е просто младежка и забавна – а със сигурност ще е и криминална. А едно момиче, дори и идващо от бъдещето, е уязвима мишена за престъпници и злонамерени типове. Особено, ако същото това момиче е останало без най-силното си оръжие – а именно интернет. Истината обаче е, че който си е печен, си е печен

– и Ангелина не само се справя с всички трудности – в това число и с корсетите и с кюлотите – но и тръгва да изпълнява една огромна задача, а именно – да спаси света.

На книжния пазар от октомври 2013 г.
Обем: 384 стр.
Издателство: „Еднорог“
Корична цена: 15,90 лв.

Прочетете още:

Коментирай