Свободно време

Разтърсваща история за жертвите на собствените ни предразсъдъци

„Домашни правила“ – Джоди Пико

07.12.2013г. / 10 22ч.
Аз жената
Разтърсваща история за жертвите на собствените ни предразсъдъци

В навечерието на Коледа издателство „Ентусиаст“ ще зарадва многобройните почитатели на Джоди Пико с нейния нов роман – „Домашни правила“. След успеха на книгата „Споделен живот“, по която „Ню Лайн Синема“ снима филм с режисьор Ник Касаветис и с участието на Камерън Диас, на българския книжен пазар излиза нова разтърсваща история от най-продавания автор според класацията на „Ню Йорк Таймс“. Книгата разказва за търсенето на истината и за тънката граница между реалността и предубеждението. Описва живота на отхвърлените от обществото, различните и самотните. Джоди Пико е всепризнат майстор на житейските драми. Нейните разкази за трудностите, през които преминават героите й, спират дъха на читателя и оставят впечатлението за нещо реално преживяно.

„Домашни правила“ е поредното доказателство за писателския талант на Пико. Това е история, тъжна и истинска като самия живот, история за жертвите на собствените ни предразсъдъци.

Осемнайсетгодишният Джейкъб страда от синдрома на Аспергер – форма на аутизъм, която пречи на засегнатите да изграждат нормални социални отношения, но пък имат способността да запомнят необикновено количество информация, заради което психичното разстройство е известно като „проклятието на гениите“. Характерно за синдрома е маниакалното обсебване на човека с Аспергер от определена тема. В случая на Джейкъб това е криминалистиката. Момчето непрестанно разиграва криминални случаи и се интересува от всичко, свързано с любимата му тема. Болният е неспособен да разчита невербални знаци в комуникацията и няма усещане за това как да задържа вниманието на събеседника си.

Джейкъб живее с майка си и по-малкия си брат почти изолиран от външния свят, защото всяко отклонение от изградената система от „домашни правила“ го прави неспокоен и агресивен. Романът пресъздава живота през очите на Джейкъб, който знае, че не се вписва в общоприетите норми, но и не може да проумее какво точно го прави „ненормален“. Читателят става свидетел и на гледната точка на семейството, в което има засегнат от синдрома. За майката на Джейкъб Ема това е жестоко напомняне за нетолерантността и неразбирането, които постоянно заплашват семейството й. За брат му Тео това е поредното напомняне, че заради Джейкъб нищо в живота им не е нормално. Ема като майка обича и двете си деца, но постоянно се налага да се съобразява със специфичните нужди на едното. Тя не спира да се надява, че с подходящите грижи синът й може да преодолее болестта си и да стане пълноценен човек. Всички надежди за нормален живот рухват, когато Джейкъб е изправен пред съда по обвинение в убийство. Започва дългото и мъчително пътуване на семейството му през съдебната система в борбата със стереотипите и в търсенето на истината.

Американската писателка Джоди Пико е родена на 19 май 1966 г. Автор е на 21 романа. До момента са отпечатани над 14 милиона екземпляра от книгите й в цял свят. Творбите й са преведени на 34 езика в 35 страни, а „Пактът“, „Простичката истина“, „Десетият кръг“ и „Сейлъм Фолс“ са адаптирани и превърнати в телевизионни филми. По книгата „Споделен живот“ „Ню Лайн Синема“ снима филм с режисьор Ник Касаветис и с участието на Камерън Диас. През 2003 г. Джоди Пико получава наградата „Ню Инглънд Букселър“ за най-добър роман. Носителка е и на редица други награди, сред които е наградата за цялостно творчество за популярни романи, връчвана от Асоциацията на писателите на романтични книги.

Джоди Пико е член на Съвета на писателите за Националния проект за творческо писане, който приема универсалната същност на писането като средство за комуникация и помага на учителите да развиват уменията за писане на учениците. Тя е носител на почетна докторска степен от колежа „Дартмут“ през 2010 г. и от Университета на Ню Хейвън през 2012. Говорител е на детската болница в Дартмут, която подпомага набирането на средства от младежки благотворителен фонд чрез спортисти и е член на консултативния комитет на Коалицията на Ню Хемпшир срещу смъртното наказание. Джоди Пико е и основател и изпълнителен продуцент на трупата „Тръмбул Хол“ – театрална трупа от тийнейджъри в Ню Хемпшир, които изпълняват създадени от самите тях мюзикъли, за да набират средства за местни благотворителни каузи: до днес събраните от тях средства възлизат на над 80 000 долара.

Живее със съпруга си Тим и трите им деца в Хановер, Ню Хемпшир, САЩ.

На книжния пазар от 5 декември 2013 г.
Превела от английски: Мариана Христова
Обем: 624 стр.
ISBN: 978-619-164-090-4
Корична цена: 20 лв.

Прочетете още:

Коментирай