Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

23.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„Знанието на нито един човек не може да надхвърли опита му.“ – Джон Лок

Джон Лок е английски физиолог и философ, роден на 29 август 1632 година в Съмърсет, Западна Англия в семейство на пуритани. През 1646 година Джон е изпратен да учи в Уестминстърската школа. По време на обучението е отличен като един от най-добрите ученици, изучава латински и гръцки и се запознава с философията на Аристотел.

През 1652 година постъпва в Оксфордския университет, където учи философия и медицина, а през 1656 година получава степен бакалавър по медицина. Една година по-късно става магистър по изкуствата. Започва да преподава в университета, а през 1666 година започва да учи медицина и естествени науки. Малко след това започва и работа като лекар, но не след дълго се включва в политическата дейност. През 1668 година е избран за член на Кралското общество.

Свързани статии

При формиране на неговите идеи, които основно са в областта на медицината, педагогиката, естествознанието, политиката и икономиката влияние оказват трудовете на Платон, Аристотел, Авицена и други. През 1672-1679 година изпълнява различни високи длъжности в правителствени учреждения на Англия. Джон Лок е в много тясна връзка с Уилям III Орански, който е провъзгласен за крал на Англия.

На 28 октомври 1704 година Лок умира при астматичен пристъп. Едни от най-големите му трудове са „Два трактата за управлението на държавата“, „Опит върху човешкия разум“, „Мисли за възпитанието“.

Коментирай