Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

27.01.2014г. / 10 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Дори и най-незначителната лъжа разваля хората така, както капка отрова разваля цяло езеро.“ – Махатма Ганди

Махатма Ганди е индийски адвокат, политик и борец за свобода и човешки права. Роден е през 1869 година в Порбандар, Британска Индия, в семейство на заможни родители. Още от ранни детски години Ганди изявявал желание да следва право във Великобритания. Това се случва през 1888 година, когато заминава да учи в Лондон.

Освен към правото той имал интереси и към индуизма, исляма и християнството. След като завършва право през 1891 година, заминава за Бомбай, където работи като адвокат, но кариерата му не се развива добре. Две години по-късно получава чиновническа служба и заминава за Южна Африка.

Свързани статии

Там остава двадесет години и развива политическа дейност. Връща се в Индия през 1915 година и изгражда медитативния център Хариджан Ашрам. Ганди се бори срещу индустриализацията и се дистанцира от западния начин на мислене. Води обикновен начин на живот, като вегетарианец, чрез природна медицина. Баща е на четири сина.

Ганди получава своята известност с концепцията си за ненасилствени протести за постигане на политически цели и се превръща във вдъхновение за много политически лидери, между които са Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и други. Умира през 1948 година в Делхи, Индия.

Коментирай