Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

30.01.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

„В гнева си глупаците имат остър език, но от това не стават по-богати.“ – Френсис Бейкън

Френсис Бейкън е английски философ, юрист, политик и писател, роден през 1561 година в Лондон. Ранното си образование получава у дома, тъй като имал здравословни проблеми. Неговият баща бил пазител на английския печат и Френсис наследява титлата. През 1603 година той получава и рицарска титла.

Петнадесет години по-късно, през 1618 година, е обявен за барон. Неговата кариера започва като юрист и достига до поста лорд-канцлер през 1617 година. Четири години по-късно е осъден за корупция, което слага край на кариерата му. Отдава се на философията, създавайки поредица от научни трудове, посветени на индуктивната логика и методология на научните изследвания.

Свързани статии

В своето произведение „Нов органон“, публикувано през 1620 година, Бейкън обявява, че целта на науката е да увеличи силата на човека над природата.

За жалост в любовта не му вървяло така както във философията и науките. На два пъти се влюбва силно и един път сключва брак, но и двата пъти дамите имали тайни романтични връзки, за които той разбирал в последствие. Френсис Бейкън умира през 1626 година в Лондон.

Коментирай